Județul Teleorman se ”laudă” cu cele mai multe focare de pestă porcină africană din țară. Potrivit ultimelor date comunicate de Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, din cele 1.105 focare active de pestă porcină la nivelul întregii țări, 762 de focare sunt în județul Teleorman.
Porcii mistreți sunt principalii factori pentru extinderea Pestei Porcine Africane în Teleorman. În acest moment, în județul nostru sunt 762 de focare. Dintre acestea, 253 focare fiind în gospodăriile populației și 529 de cazuri la mistreți.
Până la data de 10 octombrie 2019, pentru producătorii de suine afectați de această boală din județul Teleorman au fost achitate despăgubiri în valoare de 2.543.200 de lei. Mai exact, pentru 802 exploatații din numărul total de 808 de exploatații afectate de pestă porcină.
Evoluţia bolii este permanent monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Din fericire pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.