Perioada ploioasă prin care trecem, asociată cu lipsa de interes a autorităților în efectuarea dezinsecțiilor, a determinat Direcția Sanitar Veterinară Teleorman să avertizeze populația cu privire la pericolul unei noi serii de îmbolnăviri cu virusul meningitei West Nile.
În multe localități din Teleorman nici nu s-a auzit de vreo dezinsecție. Oamenii spun că se tem să iasă seara din case, de teamă să nu fie efectiv ciuruiți de țânțarii care efectiv întunecă cerul. În acest timp, Direcția de Sănătate Publică Teleorman vine cu recomandări către populație, sfătuind-o să se protejeze. În condițiile în care autoritățile din Teleorman pun dezinsecția pe un plan terțiar al preocupărilor, singura șansă de a preveni o eventuală epidemie e aceea ca oamenii să se apere singuri de înțepături.
Instituția recomandă și autorităților să facă dezinsecția, dar recomandarea nu are greutatea unui ordin, așa că mari speranțe de la primării nu sunt. În consecință, iată ce trebuie să facem, potrivit sfaturilor specialiștilor din domeniul sănătății publice:
“Ținând cont de situațiile propice dezvoltării vectorilor-țânțari care transmit infecția cu virusul WEST-NILE, Direcția de Sănătate Publică Teleorman recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu West Nile. Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer. De asemenea, DSP Teleorman recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.”