Membrii Ansamblului Bujoreii de la Troianul reînvie dansurile populare vechi din Teleorman și încearcă să ducă mai departe una dintre cele mai de preț moșteniri – tradițiile locale strămoșești. Din ansamblu fac parte tineri din comuna Troianul, care iubesc dansul și portul popular.

Câțiva tineri din Teleorman duc mai departe tradiția jocului popular vechi de pe meleagurile natale. Deși mulți nu au ajuns nici la vârsta adolescenței, tinerii învață dansuri vechi de sute de ani și le joacă la fel ca străbunicii lor. Sunt dansuri care s-au pierdut în negura timpului și care au fost adaptate zilelor noastre, dar pe care copiii vor să le păstreze și să le ducă mai departe nealterate.

Culoare, energie, veselie – toate fac parte dintr-un dans popular străvechi, asemeni unui ritual. Călușul este una dintre cele mai importante creații populare românești. Un dans complex și important în comunitate, pe care tinerii din Teleorman îl joacă ori de câte ori au ocazia, sub îndrumarea coregrafului Andrei Hamza.

Călușarii teleormăneni au vârste fragede, însă acordă dansului aceeași importanță ca orice adult.

Prin promovarea dansurilor populare, tinerii din Teleorman vor să păstreze vie una dintre cele mai importante moșteniri și să o transmită mai departe, generațiilor viitoare.

Articolul precedentLa cortul Vioricăi din Alexandria bate numai… vântul
Articolul următorO tânără este dată dispărută! Familia și poliția solicită ajutorul populației