Ministerul Educației are în vedere mai multe scenarii pentru revenirea copiilor la școală. În primă fază, s-ar putea întoarce la cursuri doar tinerii din clasele terminale. Acest lucru se va întâmpla, însă, numai după ce vor fi luate măsuri de siguranță. Elevii și studenții vor trebui să poarte măști, iar temperatura ar putea să le fie măsurată la intrarea în unitățile de învățământ. Lucru complicat și greu de realizat, spun medicii, pentru că triajul ar putea să dureze chiar și câteva ore. 

Primul scenariu care se ia în calcul îi vizează pe elevii din clasa a VIII și a XII. Ei ar putea să revină primii la cursuri, prin împărțirea acestora pe grupe.

„Asteptam sa vedem cum se va intampla aceasta intoarcere graduala a elevilor, sa punem in aplicare unul dintre scenariile la care ne-am gandit. Intai de toate, sa se reintoarca clsasele a 8-a si a 12-a, va fi mai usor de controlat de fiecare scoala prin impartirea pe grupe sa respectam numarul de elevi. Ne gandim la scurtarea programului elevilor pe mai multe ture de lucru”, spune Marina Manea, inspector adjunct ISMB.

Directorii de școală recunosc faptul că măsurile vor fi greu de pus în practică, mai ales că unele școli au peste 1.500 de elevi.

Medicii susțin că ultimii care ar trebui să meargă la școală sunt copiii de la clasele primare și cei de grădiniță.

Nici costurile acestor măsuri nu sunt de ignorat. Recent, premierul Ludovic Orban a anunțat că elevii și studenții vor fi obligați să poarte măști. Într-o școală în care învață 900 de copii, ar fi nevoie de 27 de mii de măști într-o lună. Astfel, costurile pentru 30 de zile se ridică la 60.000 lei.

În prezent, sunt 3 milioane de copii cuprinși în sistemul de învățământ românesc. 


 

Articolul precedentCoronavirus în România, bilanțul oficial: 303 cazuri noi, în ultimele 24 de ore
Articolul următorKlaus Iohannis: ”Există riscul MAJOR ca elevii să ducă boala la școală și invers. Școlile NU se mai deschid”