Fructele sunt o sursă bogată de nutrienţi şi vitamine de care organismul are nevoie pentru a se menţine sănătos. Studiile arată, însă, că ar trebui să consumăm o mare varietate de fructe pentru a beneficia de toţi nutrienţii de care avem nevoie, ceea ce poate fi dificil în condiţiile normale. Din fericire, fructele deshidratate şi confiate pot fi soluţia ideală pentru a ne putea bucura în în orice moment de un număr mare de nutrienţi şi vitamine. Pe lângă comoditate, consumul de fructe deshidratate şi confiate are numeroase beneficii pentru sănătate.

Creşterea aportului de nutrienţi

Consumul mai multor fructe uscate decât proaspete înseamnă mai mulţi nutrienţi pentru organism. În timpul procesului de deshidratare, elementele nutritive sunt păstrate şi, totodată, concentrate. Astfel, fructele uscate şi confiate sunt o sursă mai mare de potasiu, folat şi magneziu.

Prevenirea şi controlul diabetului

În ciuda faptului că sunt bogate în zahăr, fructele uscate pot preveni şi reduce riscul de diabet. Fructele uscate obişnuite, precum stafidele, sunt bogate în antioxidanţi care îmbunătăţesc răspunsul organismului la insulina. De asemenea, pot preveni stresul oxidativ şi inflamaţiile din pancreas. 

Îmbunătăţirea sistemului imunitar

Pentru întărirea rapidă a sistemului imunitar, fructele uscate de goji sunt de mare ajutor. Acestea sunt considerate superalimente bogate în fier, vitamina A şi vitamina C, având şi un conţinut mic de calorii şi glucide. Vitamina C din fructele uscate nu numai că întăreşte sistemul imunitar, dar îmbunătăţeşte calitatea pielii şi combate infecţiile. 

Îmbunătăţirea sănătăţii aparatului digestiv şi a colonului

Fectele uscate conţin fibre prebiotice care întreţin bacteriile sănătoase din intestin şi ameliorează considerabil problemele digestive. Prunele uscate au un conţinut mare de potasiu, vitamina A, vitamina K şi fibre, fiind un laxativ natural popular. De asemenea, acestea pot ameliora problemele legate de constipaţie, reglând tranzitul intestinal.

Reducerea simptomelor anxietăţii şi depresiei

Fructele uscate de goji pot reduce anxietatea şi depresia. Polizaharidele din fructele de goji cresc nivelul de melatonină şi serotonină, ceea ce duce la reducerea anxietăţii şi a depresiei, îmbunătăţind şi memoria.

Menţinerea sănătăţii sarcinii

Curmalele uscate sunt de mare ajutor în travaliu şi în naştere. Acestea contribuie la dilatarea colului uterin şi reduc riscurile de travaliu îndelungat. Totodată, curmalele conţin potasiu, fier şi fibre, sunt bogate în antioxidanţi şi consumul lor nu creşte nivelul zahărului din sânge.

Promovarea pierderii în greutate

Anumite fructe uscate, precum caisele, prunele sau stafidele, pot ajuta la stimularea metabolismului, îmbunătăţind nivelul energetic şi promovând pierderea în greutate. De asemenea, fructele uscate ţin poftele la distanţă, asigurand senzaţia de saţietate pentru câteva ore şi fiind gustările ideale între mese. De asemenea, fructele deshidratate îmbunătăţesc activitatea digestivă şi previn balonarea.

Prevenirea afecţiunilor sistemului osos

Femeile pot avea cele mai multe beneficii din consumul fructelor uscate, în special pentru întărirea sistemului osos. Acest lucru se datorează faptului că osteoporoza afectează mai mult femeile decât bărbaţii. Consumul fructelor uscate reduce riscurile de osteoporoza. Astfel, prunele ajută la stoparea pierderii de calciu, în special în cazul femeilor în vârstă. Acest lucru ajută sistemul osos să se regenereze şi să se recupereze.

Îmbunătăţirea sănătăţii inimii

Fructele uscate conţin mai mulţi antioxidanţi şi fibre decât cele proaspete, acestea fiind elementele esenţiale pentru menţinerea sănătăţii inimii. Mai mult, afinele deshidratate ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge şi la păstrarea fluxului de sânge.

Menţinerea sănătăţii pielii

Incorporarea mai multor fructe uscate în dieta contribuie la păstrarea tinereții şi frumuseţii pielii. Fructele de mango uscate sunt o sursă de omega 3 şi alţi nutrienți graşi care ajută la îmbunătăţirea calităţii pielii. Stafidele conţin resveratrol, un inhibitor natural al îmbătrânirii pielii.

Prevenirea anemiei şi a hipertensiunii arteriale

Multe fructe uscate şi confiate, precum caisele, sunt bogate în potasiu care ajută la prevenirea hipertensiunii şi a palpitaţiilor. De asemenea, în caise, prune şi stafide uscate se găseşte fier care reduce riscul de anemie, motiv pentru care acestea sunt esenţiale în dietele vegane şi în timpul sarcinii.

Reducerea riscurilor bolilor mintale

Datorită aportului mare de antioxidanţi, fructele uscate precum căpşunile şi afinele promovează sănătatea mintală. Totodată, acestea ajuta la prevenirea pierderilor de memorie, a demenţei şi a altor boli mintale asociate cu înaintarea în vârstă.

Creşterea energiei

Batoanele energetice sunt bogate în fructe uscate pentru că acestea au calitatea de a da impulsiona organismul. O gustare rapidă din stafide, cireşe sau caise poate oferi suficientă energie pentru a face faţă unei zile solicitante.

Articolul precedentFulgii de ovăz – ce conţin şi ce beneficii au pentru sănătate (P)
Articolul următorKlaus Iohannis, după explozia cazurilor Covid: Suntem într-o situație foarte complicată. E greu de imaginat cum va arăta o nouă fază de relaxare