Așa cum au anunțat, 25 de profesori din Teleorman, membri ai sindicatului „Spiru Haret” au ieșit astăzi în stradă.
Timp de mai bine de o oră, cadre didactice din Teleorman s-au aflat în fața Casei de Cultură din Alexandria și au discutat între ei despre problemele sistemului educațional românesc. S-a vorbit, în principal, despre lipsa banilor, dar și despre dificultățile legate de angajarea de personal auxiliar, fără de care nici cadrele didactice nu-și pot desfășura activitatea în bune condiții. Mai mult, plata orelor suplimentare, sportul de uzură neuropsihică și dimensionarea costului standard per elev au constituit probleme despre care profesorii teleormăneni au fost dispuși să discute.
Ei spun că subfinanțarea cronică a educației și școlilor românești este reflectată zilele acestea în cel mai recent Raport de Audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar în perioada 2014-2016, făcut de Curtea de Conturi În anul 2016, primăriile și consiliile județene au contribit la finanțarea școlilor cu suma de 65.087.355 lei, sumă ce reprezintă un procent de doar 0,60% din finanțarea de bază efectuată de la bugetul de stat.
Profesorul Tudor Spiridon, președinte al Sindicatului “Spiru Haret”, filiala Teleorman a menționat că e important să se ia măsuri urgente pentru remedierea situației în învățământ și, mai ales, din cel teleormănean: “Niciodată, de-a lungul negocierilor Legii 153/2017 nu s-a discutat despre faptul că plata unui drept să aibă consecință suprimarea unui alt drept. La așa ceva nu a îndrăznit să se dedea nici măcar domnul Funeriu, reprezentant al regimului care a tăiat pensii, salarii, indemnizații, sporuri, ajutoare și numesc aici regimul Băsescu. Nu pot crede că doamna prim ministru Viorica Dăncilă, care vine din interiorul acestui sistem sau domnul Liviu Dragnea ar agrea asemenea măsuri!”