32 de incendii au avut loc în cursul acestui weekend, iar pompierii teleormăneni au fost obligați să facă față unor intervenții extrem de dificile. Motivul? Arderea miriștilor de către proprietarii de terenuri agricole, care par să acționeze în virtutea inconștienței an după an. 

3 dintre incendii s-au manifestat la locuințele oamenilor, iar 29 la vegetația uscată de pe raza localităților Poeni (2), Năvodari, Turnu Măgurele (3), Moșteni, Belciug, Ciolănești, Butești, Alexandria (2), Seaca, Ciuperceni (apropiere de DN 51A), Văcărești, Beuca (2), Lisa, Perii Broșteni, Videle (2), Poroschia, Fântânele, Zimnicea (3), Băcălești, Crevenicu și Cervenia.

Intervențiile au fost extrem de dificile, deoarece zonele erau greu accesibile pentru autospecialele pompierilor, iar vântul puternic favoriza propagarea rapidă a flăcărilor către bunurile din apropiere, cu riscul de a ajunge în unele cazuri în gospodăriile oamenilor ori să pună viața participanților la traficul rutier în pericol. Cu toate acestea, militarii au reușit să localizeze și să lichideze incendiile în limitele găsite.

Oamenii trebuie să știe că efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Mai mult, locațiile suprafețelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Articolul precedentȘi Gala Galaction a fost teleormănean…
Articolul următorNoi proteste în Teleorman: grefierii din Judecătoria Zimnicea și-au pus banderole albe