În anul 2010, călugării mănăstirii Plăvniceni din județul Teleorman au descoperit un schelet fără cap, ale cărui dimensiuni corespundeau cu acelea ale voievodului Mihai Viteazul. Raportul de medicină legală și măsurătorile antropometrice au confirmat faptul că osemintele găsite de călugări aparțin lui Mihai Viteazul.
Mihai Viteazul a fost decapitat pe data de 9 august 1601 în tabăra de la Câmpia Turzii. Izvoarele istorice scrise susțin că numai capul său a fost luat de un fidel al voievodului, în timp ce trupul a fost lăsat pe câmpul de bătălie, unde a fost batjocorit și lăsat drept hrană câinilor. Apoi trupul a fost dus la Alba Iulia, de unde a dispărut, așa că nimeni n-a mai știut nimic despre el până în 2010.
Călugării au presupus că osemintele găsite ar putea fi ale lui Mihai Viteazul, pentru că Mănăstirea Plăvniceni din Teleorman a fost ridicată de Doamna Stanca, având hramul Arhanghelului Mihail și din schelet lipsea capul. Mai mult, membrele superioare nu conțineau claviculă și coaste, ceea ce i-a determinat pe călugări să se gândească la o posibilă mutilare a celui care a murit. Starețul mănăstirii Plăvniceni, Teoctist Moldovanu a decis să clarifice totul, așa că a cerut efectuarea unui test ADN, folosind material de la mama lui Mihai Viteazul, înmormântată la Cozia. Raportul medico-legal atestă faptul că osemintele corespund celor ale domnitorului. Capul lui Mihai Viteazul se află acum la Mănstirea Dealu din Târgoviște.