În fiecare an, sute de elevi din Teleorman se confruntă cu riscul de părăsire timpurie a școlii. Fenomenul se explică prin îndeplinirea în mod defectuos de către familie a rolului ei. 

În anul 2018, acest risc a fost palpabil în cazul câtorva sute de copii din Teleorman, iar dintre ei, câteva zeci au decis că a merge la școală este prea mult. Așa că au renunțat…Inspectoratul Școlar Teleorman are în vedere acordarea unei a doua șanse celor care decid să părăsească timpuriu școala, însă aceasta este o acțiune care funcționează la nivelul consecințelor. Pentru că la nivelul cauzelor, pentru unii acum nu se poate face nimic. Și în timp ce sărăcia crește, crește și nivelul lipsei de educație într-un județ care duce lipsa aceasta ca pe o povară de zeci de ani.

Potrivit responsabilului de comunicare al ISJ Teleorman, Oana Stoicescu, numărul elevilor cu risc de părăsire timpurie a școlii este destul de important, ridicându-se la nivelul sutelor, iar cauzele au legătură cu rolul familiei în educația celor mici:  „În învățământul obligatoriu nu există fenomenul de abandon școlar, ci acela de elev cu risc de părăsire timpurie a școlii. La nivel primar, din totalul de 13.197 de elevi, 274 au fost declarați cu risc de părăsire timpurie a școlii, dar dintre aceștia, doar 20 nu s-au mai înscris în anul școlar următor. Din aceștia, o mare parte sunt din mediul rural. Motivele sunt numeroase, dar predomină cel financiar. Mai sunt și cazuri cu familii dezmembrate, cu părinți plecați la muncă în străinătate.”

Articolul precedentInterpușii de la TelDrum, la judecată
Articolul următorTeleormănenii ar putea face în curând un tur 3D al clădirilor istorice de la Dunăre