Confirmarea a peste 40 de focare de pestă porcină africană a determinat autoritățile din Teleorman să ia măsura uciderii preventive a mii de porci. Pe fondurile de vânătoare, pesta porcină evoluează în liniște, în timp ce din gospodăriile oamenilor simpli se aud plânsete de oameni și țipete de porci.
La începutul acestui an, specialiștii în medicina veterinară anunțau cu aplomb posibilitatea creșterii numărului de îmbolnăviri la porcii din Teleorman, după care, vreme de câteva luni, a fost liniște. Acum remarcăm o veritabilă explozie a cazurilor de îmbolnăviri în rândul porcilor domestici din gospodării, cauz fiind, însă, mistreții de pe domeniile de vânătoare. După ce în comuna Pietroșani au fost uciși preventiv toți porcii oamenilor, a urmat aplicarea unei măsuri similare de către DSVSA Teleorman și în localitatea Vânători.
Și în acest caz, vorbim despre proximitatea cu un fond de vânătoare, factor care a înlesnit transmiterea bolii de la mistreți la porcii domestici. Pe fondurile de vânătoare din Teleorman e liniște, însă în gospădăriile a sute de oameni bântuie frica de faptul că poate mâine, poate poimâne, “oamenii în alb” vor veni să ucidă porcii, chiar și sănătoși. De aceea, foarte mulți teleormăneni au decis să-și sacrifice singuri animalele și să le consume, în ciuda despăgubirilor promise de stat.
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animala București (IDSA) – Laboratorul Național de referință pentru Pesta Porcină Africană a confirmat prezența virusului acestei boli în data de 29 iunie în probele prelevate de la cadavre de porc domestic din 2 exploatații non-profesionale situate în satul Vânători din comuna Lisa .
În urma confirmării diagnosticului prin Buletinele de Analiză emise de IDSA și existentei suspiciunii de PPA în alte 6 exploatații non-profesionale din aceeași localitate, s-a dispus măsura uciderii preventive a suinelor din localitatea Vânători, în urma unei analize de risc realizate de către specialiștii epidemiologi ai DSVSA Teleorman. Localitatea Vânători din județul Teleorman se află la granița de sud a țării, în Lunca Dunării, în proximitatea Fondului de vânătoare 60 Suhaia și a Fondului de vânătoare 1 Flămânda, fonduri în care evoluează pesta.