După ce un pacient a fost depistat cu o infecție intraspitalicească, DSP Teleorman a luat decizia de a închide mai multe secții ale Spitalului Caritas din Roșiorii de Vede. 

O echipă a Direcției de Sănătate Publică a mers la Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede și a discutat măsurile care trebuie să fie luate în urma neregulilor găsite acolo în ultima perioadă. Și cea mai importantă dintre ele a constat în închiderea temporară a patru secții din spital: chirurgie, ATI-bloc operator, spălătorie și ortopedie.

Problemele la Spitalul Caritas au început să fie semnalate încă din luna martie a acestui an, când o echipă a DSP București a suspendat temporar activitatea spălătoriei spitalului pentru motive precum: starea igienico-sanitară necorespunzătoare, zugrăveala deteriorată a pereților spălătoriei, igrasia și zonele întinse de mucegai, absența unui sistem de ventilație mecanică.

Pe 26 noiembrie, în urma probelor de sanitație prelevate în spălătoria spitalului, DSP Teleorman a constatat prezența bacilului Pseudomonas Aeruginosa (bacilul piocianic) pe lenjeria curată ce urma să fie repartizată pe secții. Acum, pe 7 decembrie, un pacient este internat la Spitalul Caritas cu sindrom subocluziv. Este operat cu diagnosticul de ulcer perforat, în timpul operației fiindu-i prelevate probe din puroiul aferent afecțiunii.

În urma analizelor s-a constatat că pacientul era infectat cu bacteria găsită pe 26 noiembrie în spălătoria spitalului. Medicii, în frunte cu managerul spitalului au susținut la unison că pacientul venise cu bacteria de acasă. Lucru imposibil de crezut, chiar și de către cei nespecializați în domeniu, bacilul piocianic fiind o bacterie specifică mediului spitalicesc.

Așa că medicii au ales să mintă, în loc să spună că același pacient fusese internat în spital cu o fractură de col femural stâng exact în perioada în care activitatea spălătoriei spitalului era suspendată, pentru că se găsise bacilul piocianic în lenjerii.

Concluzia raportului efectuat de DSP Teleorman a fost una etrem de clară: având în vedere că pacientul a fost reinternat la o zi după externare și a fost depistat cu Pseudomonas Aeruginosa, infecția acestuia se încadrează în definiția de infecție asociată actului medical (nosocomială), apărută la 48 de ore de la internare până la 28 de zile de la externarea lui din spital.

Articolul precedentSe face alt club pentru pensionari (votanți) în Alexandria
Articolul următorUn complice al lui Dragnea, condamnat astăzi la Tribunalul Teleorman