Simion Gârlea este eroul nostru drag. Deși este basarabean la origini, viața l-a adus în Teleorman, locuiește în comuna Măgura, și este legenda vie a războiului antisovietic, putând povesti întâmplări de o duritate extremă prin care a trecut, cum a înfruntat tancuri, arme, frig și foamete, în cel de-al doilea Război Mondial. A petrecut 2.117 zile sub arme. A stat 1.267 zile pe front, atât pe cel de Răsărit, cât și pe cel de Apus și a mers 1000 de kilometri pe jos, timp de patru luni, pentru a ajunge acasă. Din fericire, toate acestea l-au îndârjit și, la 100 de ani, pe care îi împlinește mâine, 1 septembrie 2018, are o memorie fantastică și reține cu exactitate date și locuri din cea mai cruntă experiență a vieții sale din perioada în care a luptat, pe frontul de Est, până la Cotul Donului, lângă Stalingrad, Rusia, în una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria Armatei Române.
Simion Gârlea are zeci de caiete în care își scrie trăirile zilnic, de decenii întregi, și ne-a povestit evenimentele importante dintr-o perioadă a vieții extrem de riscantă. La intrarea pe front, a luat în primire arhiva, cifrurile secrete şi maşina de descifrat Enigma, iar acest fapt a făcut ca activitatea sa să fie una încordată, plină de răspundere. Atât cât a durat războiul din Vest, Simion Gârlea a avut multe nopţi albe, pentru că un ordin cifrat şi transmis mai departe putea să ducă la pierderea luptei, la moartea multor camarazi și, în consecință, la trimiterea sa în faţa plutonului de execuţie. Dar a luptat cu băgare de seamă, iar acum, la aceeași vârstă cu Marea Unire, poate spune că a fost într-un coșmar real, în care țara noastră a suferit cel mai mare dezastru militar din istorie.
Cu toate că suntem în an centenar, eroii reprezintă un subiect de discuție foarte rar. Analizăm deseori viața și activitatea politicienilor zilei, care nu vor marca în vreun fel istoria acestei țări, și uităm să ne îndreptăm gândurile către persoanele care au luptat în războaie pentru un popor prea puțin păsător. Și, dacă unii dintre noi suntem rupți de realitatea trecutului, Simion Gârlea ne amintește că în lumea asta s-au dat lupte crâncene pentru libertate. O libertate discutabilă, la 100 de ani de la desăvârșirea statului național român. Revenind la eroul Simion Gârlea, în pofida suferințelor mari prin care a trecut, a rămas un om demn, cu o conduită ireproșabilă şi are o căldură sufletească pe care o transmite prin fiecare vorbă aleasă, chiar și atunci când povestește trăirile groaznice de pe front. A scris două cărți: ”Din viața unui basarabean” și ”Călimara cu sânge”, care poartă mărturiile sale dintr-o viață de om dedicată țării. În rest, scrie și povestește oricui are răbdare și interes să asculte cum a luptat, printre focuri de armă, pentru România. La Mulți Ani, Simion Gârlea!