România duce lipsă de educație financiară și acest lucru se vede clar și în statisticile colectate și prezentate într-un eveniment BNR.
Vin date negre de la experți despre modul în care românii percep ideea de bogăție, dar și despre cunoștințele financiare ale acestora. Potrivit unui studiu prezentat la Banca Națională a României, cei mai mulți dintre bărbații de la noi din țară asociază bogăție cu faptul că au o mașină, iar femeile sunt de părere că acest lucru înseamnă putere. Pe de altă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spune că datele statistice nu arată bine: majoritatea adulților nu au suficiente cunoștințe financiare.
Interesant pentru mine, ca cercetător, a fost să constat că da, banii înseamnă muncă, înseamnă stabilitate. Când am împărțit pe genuri, bărbații au o viziune mult mai vie despre bani. Pentru ei, banii înseamnă mai degrabă distracție, acces la bunuri. Femeile percep cuvântul „bani” mai degrabă ca asigurându-le stabilitatea.
M-a amuzat să constat că, uitându-mă la cele mai importante cuvinte asociate cu conceptul de bogăție, bărbații asociază bogăția cu mașina. Femeile, în schimb, asociază cuvântul „bogăție” cu ideea de putere, și m-am întristat, dar și amuzat în același timp, gândindu-mă cum ar fi privit Vintilă Mihăilescu acest rezultat: probabil ar fi spus ceva de genul „Păi da, bărbații au nevoie de mașini puternice ca să fugă de femeile puternice.”, a declarat Romulus Oprică, sociolog.