Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii George Enescu, aflate sub bagheta lui Jeremie Rhorer și cu Alexandra Conunova în ipostază solistică, vor interpreta, vineri, de la ora 19.00, un program care împletește spiritul francez cu evocările din antichitate – greacă, egipteană -, precum și cu ecouri iberice. Din program fac parte: \”Isis\”, de George Enescu; \”Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră, op. 21\”, de Edouard Lalo sau \”Daphnis și Chloe (Suita I și II)\” de Maurice Ravel .
Programul serii debutează cu poemul vocal-simfonic \”Isis\” de George Enescu, o lucrare schițată în 1923 și orchestrată ulterior de Pascal Bentoiu. Considerată o mărturie muzicală profundă a sentimentelor compozitorului, această lucrare îi este dedicată Marucăi Cantacuzino, căreia Enescu i-a dat numele Isis.
Violonista Alexandra Conunova va interpreta Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră, op. 21 de Edouard Lalo. Deși numită simfonie, lucrarea este un concert pentru vioară în cinci părți, inspirat de ritmurile și melodiile spaniole. Compoziția îmbină virtuozitatea solistică și expresivitatea melodică, oferind viorii un caracter liric și pasional.
Seara se încheie cu Suitele I și II din baletul Daphnis și Chloe de Maurice Ravel, una dintre cele mai rafinate creații orchestrale ale compozitorului. Inspirată dintr-o poveste pastorală a Greciei antice, muzica lui Ravel impresionează prin bogăția armonică și culorile orchestrale sofisticate.
Dirijorul Corului este Iosif Ion Prunner.
*Vineri, 14 martie 2025, de la ora 11.00, va avea loc, pe scena Operei Brașov, repetiția generală cu public a spectacolului \”Silvia\” de Emmerich Kalman. Sâmbătă, 15 martie 2025, de la ora 18.30, în Sala Operei, va avea loc concertul propriu-zis, \”Silvia\”, conform unui comunicat al Operei Brașov.
Premiera mondială a avut loc la 17 noiembrie 1915, la Teatrul \”Johann Strauss\” din Viena, având la bază un libret scris de Leo Stein și Bela Jenbach și revăzut apoi de Istvan Bekeffy și Keller Dezso. Premiera operetei \”Silvia\” de la Opera Brașov a avut loc în iunie 2012.
Sursa foto: Opera Braşov/facebook.com
Titlul inițial al operetei \”Silvia\” a fost \”Trăiască dragostea\”. Ea păstrează toată voioșia unei epoci frumoase, cunoscută sub numele de \”La belle epoque\”. În concepția regizoral-scenografică a versiunii brașovene, spectacolul relevă atmosfera plină de viață a cabaretului unguresc, precum și opulența palatelor vieneze. Nu lipsesc ceardașul și valsurile. Opereta este un amestec agreabil de umor, cu dialoguri spumoase și romantism. Silvia – Prințesa Ceardașului nu se adaptează într-o lume dominată de bogăție, dar și de convenții, preferând să rămână în micul său cabaret, în care publicul o admiră și o aplaudă seară de seară.
Distribuția spectacolului este alcătuită din artiștii: Silvia – Cristina Coatu, Edwin – Alexandru Aghenie, Stazi – Alina Ichim, Boni – Mugurel Oancea, Feri von Kerekes – Valentin Marele, Prințul Leopold Maria – Marian Rește, Cecilia – Asineta Răducan, Mișka – Lorand Cristian, Generalul von Rohnsdorff – Paul Tomescu, Arhiducele – Ștefan Schuller, Notarul Kiss – Dorin Iuga, Martorii – Cristian Dicu, Emil Dumbravă, Daniel Vâlcoci, Leontina – Mariana Tomescu, Cristina – Irina Iftene, Carolina – Rodica Iuga, Fetițele vesele – Alexandra Olaru (debut), Mihaela Marele, Andromeda Nemeș, Anca Panait.
Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Ioan-Dorin Coșeriu. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Asistent coregrafie: Alexandra Scriminț. Asistent mișcare scenică: Cristina Rotundu. Regie scenă: Alina Nistor, Silvia Papadopoulos.
*Un atelier de vopsire cu coloranți naturali după rețete documentate istoric va fi organizat, sâmbătă, 15 martie, în intervalul orar 11:00-14:00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), potrivit https://www.mnir.ro/.
\”Curioși și dornici să descoperiți coloranții naturali? Special pentru voi, am pregătit un atelier de vopsire a lânii, urmând rețete documentate istoric. Acesta completează expoziția \”Coloranți naturali. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană\”, o bucurie de culori și texturi, disponibilă publicului în această perioadă la Muzeul Național de Istorie a României\”, a transmis MNIR pe Facebook.
Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României/facebook.com
Atelierul va fi susținut de dr. Irina Petroviciu, cercetător – chimist, și Alexandra Brîndușoiu, restaurator textile, alături de dr. Ana Ursescu, matematician și etnolog, pasionată de meșteșugul vopsitului cu plante (curatori ai expoziției amintite) și se adresează, în special, adulților. Este încurajată, de asemenea, participarea părinte – copil.
Inspirat din rezultatele cercetării patrimoniului cultural textil prin intermediul coloranților naturali, atelierul oferă ocazia de a cunoaște trei surse biologice care au jucat un rol esențial în vopsirea firelor textile de-a lungul istoriei: roiba (Rubia tinctorum L.), coșenila (Dactylopius coccus) și drobița (Genista tinctoria L.).
Participarea se face pe bază de înscriere prin e-mail, la adresa [email protected], și prin achiziționarea biletului de intrare în muzeu, locurile fiind limitate (maximum 15 participanți).
*Sâmbătă, 15 martie 2025, de la ora 09:00 se deschide, la Galeria Cuhnie a Centrului de Cultură, \”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului\” Mogoșoaia, expoziția intitulată \”Flux și fragmentare\”, curatoriată de Maria Constantinescu, se precizează într-un comunicat al Centrului de Cultură Mogoșoaia.
Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 23 martie 2025, ora 13:00.
Sursa foto: www.amosnews.ro
\”Trei artiști, trei medii, trei perspective asupra realității. Expoziția \”Flux și Fragmentare\” propune un dialog între control și spontaneitate, între materialitate și imaterialitate, între ceea ce este definit și ceea ce rămâne deschis interpretării. Prin fotografia lui Bogdan Mosorescu, vedem cum tehnica devine un instrument al surprizei, unde lumina și suprapunerile creează imagini ce transcend realitatea imediată. În sculpturile lui Gabriel Smoleac, controlul absolut și materialele dure transmit tensiunea dintre fragilitatea umană și structurile sociale care o constrâng. În pictura gestuală a Ruxandrei Hule, culorile și formele vibrante surprind fluxul neîntrerupt al emoțiilor, fără ancoră în realitatea palpabilă. Astfel, expoziția devine o reflecție asupra contrastelor care definesc nu doar arta, ci și viața însăși: rigiditate și fluiditate, ordine și haos, fragment și întreg.\”, arată organizatorii.
Expoziția este deschisă publicului până pe la 30 martie 2025 și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.
Agerpres este partener media ai evenimentului.
* Duminică, 16 martie, se vor desfășura două expoziții, la Târgu Jiu, la împlinirea a 68 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuși.
De la ora 12:00, la Muzeul Județean \”Alexandru Ștefulescu\”, se va desfășura expoziția \”Frumusețea gestului tău\”, în cadrul căreia artista Anca Boeriu își va expune lucrările. Evenimentul va fi deschis de curatorul Vasile Fuiorea și de criticul de artă Ana Negoiță, care vor adresa câteva cuvinte despre semnificația lucrărilor, conform https://centrulbrancusi.ro/.
Tot duminică, de la ora 13:00, la Galeriile de Artă \”Constantin Brâncuși\” din Târgu Jiu se va desfășura vernisajul expoziției de sculptură \”Vocile metalului\”, a artistului Sorin Purcaru, eveniment în cadrul căruia curatorul Vasile Fuiorea și criticul de artă Ruxandra Dreptu vor explora impactul materialului metalic în arta contemporană.
Dublul eveniment este organizat de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare \”Constantin Brâncuși\”, în colaborare cu Muzeul Județean \”Alexandru Ștefulescu\” și Uniunea Artiștilor Plastici din România.
AGERPRES