Aproximativ 2.000 de cetățeni romani din diaspora au votat prin corespondenta pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Până în prezent, din totalul celor 41.000 de alegători din străinătate care s-au înscris pe liste pentru a vota prin corespondență, aproape 17.500 au trimis în țară plicurile cu opțiunile pentru primul tur, arată datele Autorității Electorale Permanente.

Dintre aceștia, în jur de 2.000 au votat deja anticipat și pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Voturile vor fi validate doar dacă alegătorii au optat pentru unul dintre cei doi candidați care vor ajunge în turul doi, în caz contrar, buletinele de vot vor fi anulate.

Președintele AEP: „A fost un eșec!”

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu – Buică nu este mulțumit de cum a decurs votul prin corespondență, considerând că acesta a fost un eșec, în condițiile în care doar 41.000 de persoane și-au manifestat interesul de a vota în acest mod.

Acesta este de părere că la secțiile de vot din străinătate se vor forma cozi, în ciuda faptului că procesul electoral se întinde pe durata a trei zile, precizând că prezența alegătorilor va fi în număr cel mai mare tot în ziua de duminică.

Buică a mai precizat că dacă nu vor fi buletine de vot suficiente în străinătate, există posibilitatea tipăririi unui nou set în cadrul secțiilor de votare unde ar apărea aceste probleme.

214 secţii de vot în judeţul Covasna

În județul Covasna, AEP a aprobat 214 secții de votare pentru alegerile prezidențiale 2019.

Dintre acestea, 34 vor fi amenajate în municipiul Sfântu Gheorghe; 13 în Târgu Secuiesc; 8 în localitățile Baraolt și Covasna; câte 5 la Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Zăbala, Sânzieni, Catalina și Boroșneu Mare; câte 4 în localitățile Bățani, Ozun, Reci, Brăduț, Ghidfalău, Dobârlău și Cernat; câte 3 la Barcani, Vâlcele, Zagon, Turia, Moacșa, Ojdula, Brateș, Brețcu, Bodoc, Ilieni, Malnaș și Ghelința; două la Aita Mare, Valea Crișului, Poian, Estelnic, Mereni, Chichiș, Hăghig, Lemnia și Belin; respectiv câte una la Arcuș, Bixad, Comandău, Dalnic, Micfalău, Valea Mare și Vârghiș.

Biroul Electoral Judeţean va funcţiona în sediul Prefecturii Covasna (Piaţa Libertăţii nr.6, parter, cam. 11), preşedintele desemnat fiind judecătorul Miklós Erzsébet.

Campania pentru alegerile prezidențiale 2019 a început sâmbătă, 12 octombrie, și se va încheia în data de 9 noiembrie.

Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, la alegerile prezidenţiale din acest an „Pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. NU AU DREPT DE VOT: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale”.

Alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil (carte de identitate, carte electronică de identitate, carte provizorie de identitate, buletin de identitate, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu, carnet de serviciu militar).

Alegerile pentru Președintele României au loc în data de 10 noiembrie 2019. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

 

Articolul precedentStudiu: Suntem mai triști duminica
Articolul următorCare este boala care aduce sistemul imunitar la nivelul celui din copilărie