De ziua națională, la Alexandria, când se marchează făurirea Statului – CENTENARUL- unii oameni au semănat un strop de spirit patriotic, iar alții au arătat situația grea a multora, fără a se sfii să stea într-un frig cu multe grade minus pentru un pic de hrană, mai ales când primarul le-a preparat sarmale de 13.000 euro…

România a împlinit, astăzi, 100 de ani de la făurirea statului național unitar. În 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o „Rezoluţiune“ care a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România. Autorităţile alexăndrene au marcat importantul eveniment, desfăşurat în faţa monumentului din fața Palatului Administrativ, ca în fiecare an. Banal. Garda de Onoare a Garnizoanei Alexandria a întâmpinat oficialităţile judeţului cu marşul de onoare, după care s-a intonat Imnul Naţional al României. Manifestările au continuat cu slujba de Tedeum, oficiată de un sobor de preoţi ai Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, urmată de alocuțiunile personalităților locale, printre cei enumerăm: prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, primarul Alexandriei, Victor Drăgușin. Printre participanți s-au regăsit câțiva parlamentari, consilieri județeni și locali, directori de instituiții deconcentrate, politicieni și oameni de rând, care și-au arătat sentimentele față de patrie mai mult decât de obicei, mulți dintre aceștia purtând la gât fulare în culorile drapelului sau steaguri. Momentul festiv a fost încheiat de un scurt recital al Ansamblului Burnasul, urmat de depuneri de coroane și de parada cadrelor miltare și a echipamentelor din dotare.

Patriotismul… trece prin stomac

Pentru mulți alexăndreni, mai mult decât sărbătoare, Centenarul a constituit un prilej pentru a mânca. Într-o atmosferă cu multe grade minus, sute de oameni s-au strâns pe platoul din fața clădirii Finanțelor, acolo unde îi aștepta un pachet cu sarmale, o bucată de pâine înghețată și un pahar de vin, așa cum municipalitatea i-a servit în fiecare an. Nu știm câți dintre acești participanți la manifestare cunosc faptul că Unirea Transilvaniei cu patria-mamă de la 1 Decembrie 1918 reprezintă cel mai important eveniment din istoria României, mai ales că sărbătorim 100 de ani de Unire, dar, cu siguranță, mulți dintre cei despre care vorbim simt însemnătatea unei farfurii pline cu mâncare caldă, pe care, din nefericire, o au rareori în față, mai mult la zile mari…

Articolul precedentTeleormăneanul Gabi Florea dăruiește orașului Alexandria o statuie de Centenar
Articolul următorDezvelirea unei statui dăruite de un alexăndrean, ignorată de autorități