Un teleormănean a decis să nu lase Centenarul să treacă, fără să dăruiască orașului Alexandria ceva foarte special: o statuie. 

Omul de afaceri Gabriel Florea s-a exprimat dintotdeauna într-un sens al patriotismului. De altfel, atunci când este întrebat cum i-a venit ideea să facă un asemenea gest pentru orașul natal, el spune că „pentru neamul ăsta s-a murit, nu e mare lucru să cumperi o statuie pentru oraș!”. Și totuși, gestul este incredibil. Pentru că el ar fi trebuit făcut de autorități, nu de persoane particulare, al căror patriotism determină sacrificii personale. Și până la urmă despre asta e vorba aici: despre un dar ce va dăinui în geografia unui oraș în care autoritățile au uitat ce treabă au.

Gabriel Florea spune că puțini români au avut norocul să prindă o sută de ani de la Marea Unire și că ar fi păcat ca lucrul acesta să nu fie marcat într-un fel ieșit din comun. De aceea, el a cerut Primăriei Alexandria un spațiu în care să amenajeze statuia. Potrivit unui proiect de hotărâre local, statuia va fi amplasată la intersecția străzilor Ion Creangă cu Dunării și va fi dezvelită, într-o ceremonie publică, de Ziua Națională, pe 1 Decembrie.

Acesta ne-a declarat că gestul său vine dintr-un foarte puternic patriotism local: „Mi-e greu să explic de ce o fac, dar simt că așa trebuie. E ceva ce are legătură mai curând cu emoția de a-ți iubi țara cu adevărat. Nu doar prin cuvinte. Nu știu cât de bine pot să-ți reproduc în cuvinte sentimentul meu. Dar crede-mă că e puternic. Spiritul acesta ar trebui să caracterizeze pe toți tinerii, mai ales pe cei care au simțit comunismul blamat pe merit. Ținând cont de faptul că avem șansa de a trăi 100 de ani de la marea unire, am considerat că nu trebuie să las acest moment să treacă pe lângă mine, stând pe margine și aplaudând. Eu am considerat că trebuie să fac un efort financiar și de timp pentru a mă ocupa de acest monument. „

Articolul precedentDrumurile din Teleorman vor fi întreținute iarna asta tot de… Teldrum
Articolul următorAlexăndrenii au petrecut sărbătoarea Unirii românilor într-un singur stat cu sarmale de 13.000 euro