Ani la rândul, în Teleorman s-au vândut și cumpărat copii. E greu de crezut, dar fenomenul este cuprins chiar în dosarul care l-a trimis pe Liviu Dragnea în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

Puțini știu că dosarul angajărilor fictive în care este judecat Liviu Dragnea a pornit, de fapt, de la fenomenul amintit și de activitățile cu caracter penal ale Floarei Alesu, director al DGASPC Teleorman. Dar, în primă instanță, procurorii DNA s-au sesizat cu privire la faptul că Floarea Alesu a intervenit atât la nivelul personalului din subordine, cu atribuțiuni pe linia încredințării spre adopție a minorilor, cât și la nivelul conducerii DGASPC Teleorman, în vederea favorizării contra-cost a adopției unor copii.

Unul dintre cazuri este cel al minorului Marius Gabriel, a cărui procedură de adopție a fost urgentată contra cost de către Floarea Alesu, în vederea obținerii de foloase necuvenite de la familia Florea. Un alt caz este cel al familiilor  Stroe și Cseterky-Novicov, cărora Floarea Alesu le-a solicitat  câte 1000 de euro pentru compatibilizarea și adopția a două fetițe.

Mai mult, Floarea Alesu permitea familiilor să-și aleagă copiii ce vor fi adoptați, intermediind, prin încălcarea cadrului legal, întâlniri între familiile ce doreau să adopte și copii. Un caz foarte interesant este cel al lui Carmen S., care plecase în Spania și se căsătorise acolo cu un bărbat spaniol. Totuși, Carmen își dorea să adopte un copil, fără să-i pese prea mult dacă e frumos sau nu, singura ei dorință fiind aceea ca respectivul copil să nu aibă grave problem de sănătate. A fost declarată persoană aptă pentru adopție, timp în care a corespondat constant cu doi angajați ai DGASPC Teleorman. De la ei a aflat chiar că ar putea primi fotografii cu un copil compatibil, în cazul în care nu i-ar fi plăcut, având posibilitatea să-l refuze. Am contactat-o pe Carmen, care ne-a povestit totul: „Mie nu mi s-a părut de la început normală promisiunea lor că îmi vor trimite poze cu copilul, pentru că nu e normal să alegi copilul după cum arată. La un moment dat, mi s-a spus că a apărut un copil compatibil și mi s-a furnizat, de către un angajat al DGASPC Teleorman, data de naștere a lui. Era vorba despre o fetiță. Am renunțat la locul de muncă, pentru a veni în România să mă ocup de problema cu copilul, dar atunci am aflat că acel copil va fi dat altei familii. Eu, știind data nașterii copilului, am avut un element în baza căruia să pot face plângere la autoritatea competentă. De altfel, eu am dat, în urma acestor întâmplări, am făcut plangere la Parlamentul European împotriva statului român că în România se vând copii. Pentru că ulterior, am aflat că psihologul Anca Opaina voia ea însăși să adopte fetița care trebuia să-mi revină mie. De altfel, m-au chemat la DGASPC să aleg între două fetițe. De parcă eram la piață. La un moment dat, Anca Opaina i-a zis fetiței care era compatibilă cu dosarul meu: „Eu trebuia să fiu mama ta. Dar acum e prea târziu…”Așa mi-am dat seama că era adevărat ce mi se spunea înainte de a demara procedurile de adopție: că la Teleorman se vând copii și adopțiile se fac ilegal… ”

Chiar și după apariția discuțiilor publice despre felul în care negocia copiii din Direcție, Floarea Alesu nu s-a oprit. Așa că în luna decembrie a anului 2011 aceasta a intervenit la nivelul conducerii DGASPC Ilfov pentru favorizarea familiei Țuțu în vederea urgentării procedurilor de adopție ale unui alt copil.

Apoi, în 2012, Floarea Alesu a acționat pentru facilitarea încredințării adopției unei alte minore, prin utilizarea mecanismului procedural prealabil de preluare în plasament și demararea procedurii aferente adopției.

Potrivit informațiilor preluate de procurorii DNA, în anul 2013, Floarea Alesu a avut o întâlnire la sediul DGASPC cu familia Rizea și i-a sfătuit pe cei doi să depună documentația necesară atestării ca familie aptă pentru adopție. Pentru a îndeplini condițiile de atestare, familia Rizea și-a stabilit domiciliul în orașul Zimnicea, chiar într-un imobil deținut de primarul pesedist, Petre Pârvu. În vara aceluiași an, familia Rizea a identificat o femeie, pe nume Ana Maria P., care era însărcinată la momentul acela și care și-a declarat dorința de a renunța la drepturile maternale. Pentru a facilita darea în plasament al copilului pe care această femeie urma să îl nască, Ana Maria P. și-a stabilit formal reședința în orașul Alexandria, culmea, chiar într-un imobil deținut în proprietate  de șoferul Floarei Alesu. În toamna aceluiași an, Floarea Alesu a dispus, în numele Comisiei pentru protecția Copilului Teleorman, instituirea măsurii dării în plasament a minorului către familia Rizea, documentul fiind semnat și de actualul secretar al județului Teleorman, Silvia Oprescu. În schimbul acestui copil, Floarea Alesu a primit de la familia Rizea suma de 2000 de euro.

Pe 26 august 2014, Floarea Alesu a fost reţinută pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă. Ea ar fi a primit de o persoană denunţătoare suma de 10.000 lei şi o bijuterie din aur (lănţişor din aur cu pandantiv în formă de fluture, în valoare de 757,97 lei), promiţând în schimb să-şi folosească influenţa derivând din funcţia de director general al DGASPC Teleorman şi să intervină pe lângă membrii comisiilor desemnate pentru examinarea candidaţilor înscrişi la concursurile pentru ocuparea unui post de inspector.

 

Articolul precedentEugen Pîrvulescu: „PSD-ul știe să se urce pe valul Referendumului”
Articolul următorEugen Tomac a venit azi în Teleorman: „N-aș fi crezut niciodată că România poate ajunge pe muchia prăpastiei!”