Marele rapsod popular teleormănean, Liviu Vasilică, a plecat dintre noi cu 15 ani în urmă  și s-a transformat în cântec, după cum însăși piatra mormântului său o spune: „Un cântec e tot ce sunt.”

Liviu Vasilică s-a născut pe data de 2 iulie 1950 în localitatea teleormăneană Plosca și a decedat la București pe data de 19 octombrie 2004. Pediatru de profesie, Liviu Vasilică s-a remarcat cu adevărat în domeniul folcloric, fiind un iubitor al cântecului popular teleormănean, pe care l-a interpretat într-o manieră proprie, imposibil de repetat.

Și astăzi, la 15 ani de la transformarea sa în cântec, în Teleorman e liniște. Niciun eveniment menit să păstreze vie flacăra cântecului care a fost Liviu Vasilică nu a fost anunțat , iar autoritățile publice sunt preocupate cu campania electorală.

Despre talentul muzical al marelui Liviu Vasilică nu se poate scrie suficient. Dar ceea ce puțină lume știe rămâne faptul că marele nostru rapsod  a salvat de la dispariție mii de piese vestimentare din portul tradițional teleormănean. Că ipingeaua specifică zonei Teleormanului ar mai existat doar la muzeu, dacă Liviu Vasilică nu și-ar fi dedicat sute de ore din viața lui coaserii și înfrumusețării acestor obiecte tradiționale, astfel încât ele să nu se piardă.

Și astfel, muzica și dragostea pentru portul tradițional, puse laolaltă, au dat lumii întregi adevărata valoare a culturii tradiționale teleormănene, protejată cu sfințenie de un om cu un suflet cât toată armonia lumii. Liviu Vasilică rămâne alături de noi, atât prin muzica pe care ne-o cântă în toate împrejurările importante ale vieții noastre, cât și prin obiectele vestimentare tradiționale pe care le-a salvat de uitare.

Articolul precedentViceprimarul Alexandriei câștigă, în calitate de fost securist, 9.000 lei pe lună
Articolul următorSporting Roșiori bifează a doua victorie în acest sezon și scapă de ultimul loc