Ziua Marinei Române, sărbătoarea marinarilor români, celebrată la 15 august. Ziua Marinei Române s- a instituit în data de 15 august, prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004.
Ziua este strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
În anii 1912 sărbătorirea acestei zile a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Reginei Elisabeta, la inițiativa Societății ,,Regina Elisabeta” a Marinarilor Civili din Constanța.
În aceeași zi de 15 august Regele Carol al II-lea a hotărât ca unica școală pentru toți marinarii români să se numească Școala Navală ,,Mircea”, după numele navei școală “Mircea”.
În 1882 statul român a comandat unui șantier naval din Anglia („Thames Iron c-ie Worlds”) construcția unei “școli plutitoare”. Nava a fost botezată “Mircea” de către Ion Ghica, ambasadorul României la Londra.
„Mircea este o corabie cu pânze, tipul de navă numit brik, cu velatura completă. Deplasament 360 de tone. O mică mașină pentru manevra în porturi. Viteza maximă este de 13 mile pe oră. Un echipaj de 100 de marinari, majoritatea copii din școala de marină și ofițeri tineri. O mică navă de lemn cu pânze; dar ce rar se mai poate întâlni azi pe căile mării, printre feluritele bastimente, între tipuri monstruoase de mașini flotante, o asemenea navă cochetă, un voalier cu forme rotunde și elegante, având o velatură măreață, armonică, perfect echilibrată”- Jean Bart
56 de ani a funcționat în cadrul marinei românești.
În anii1933 s-a instituit Ziua Apelor, precedând Ziua Marinei și care a fost sărbătorită până în anii 1945.
Pe 15 august 1936 a fost botezat în cadrul festiv al serbărilor primul submarin românesc NMS Delfinul.
Între anii 1949-1953 Ziua Marinei marca Ziua Flotei U.R.S.S., în ultima duminică din luna iulie.
Începând cu 1 august 1954 Ziua Marinei s-a serbat în Ziua Forțelor Maritime Militare. Iar din anii 1990 Ziua Marinei Române s- a celebrat în ziua Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului.