Țânțarii purtători ai virusului West Nile au revenit în Teleorman. Un bărbat din localitatea Băbăița a fost confirmat ca purtător al virusului. El se află sub supraveghere medicală.

Un teleormănean a fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului West Nile. Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 75 de ani, pensionar, cu domiciliul declarat în localitatea Băbăița.

”Cazul a fost declarat inițial suspect, în data de 30 septembrie, la Direcția de Sănătate Publică Teleorman de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. V.Babeș“  din București, acolo unde pacientul a fost internat, cu diagnosticul de Meningită în observație.

Simptomele clinice la internare au fost următoarele:  febră, frison, cefalee, greață, mialgii, scăderea forței  musculare, redoare de ceafă – forma clinică de boala fiind medie.

În timpul internării, pacientului i s-au recoltat probe de sânge și lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul Național Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. În data de 9 octombrie 2019,  DSP Teleorman a primit buletinul de confirmare al diagnosticului”, spun medicii Direcției de Sănătate Publică Teleorman.

Trebuie spus că pacientul nu a fost externat încă din spital.

Îngrijorător este faptul că aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom în prima săptămână. Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. Ele constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.

Dacă nu este tratat la timp, virusul duce la encefalită sau meningită sau chiar moarte.

Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii ne recomandă să evităm înţepăturile de ţântar. Acest lucru îl putem face purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, sau să utilizăm substanțe chimice care omoară țânțarii.

Trebuie precizat faptul că virusul West Nile nu se transmite de la om la om și nu se ia prin atingere sau sărut.

În acest an este cel de-al 3-lea caz de infecție cu virusul WEST NILE la un pacient din județul Teleorman.

Articolul precedentEugen Pîrvulescu: „Se apropie momentul ca toți cei ridicați în funcții de conducere în instituțiile deconcentrate, prin aranjamente de culise, pile ori pe bază de incompetență, să plece acasă!”
Articolul următorGratuit, puieți forestieri și ornamentali pentru persoanele fizice, insituțiile și primăriile din Teleorman