Un nou ordin venit de la vârful UE! Telefonul mobil, în loc de buletin. Asta conform noului proiect propus de către Parlamentul European. Astfel, pe smartphone vom avea atât buletinul digital, cât și pașaportul electronic sau alte acte de identitate. 

Prin intermediul telefoanelor, oamenii vor putea să își confirme identitatea și să distribuie documente electronice direct din portofelele digitale.

Acest proiect urmărește minimizarea timpului de obținere a acestor documente, mai puține hârtii și timp petrecut la coadă. În plus, se vor proteja datele personale ale cetățenilor, spun specialiștii.

Cu ajutorul telefoanelor mobile, oamenii vor putea să își verifice identitatea și să trimită documente electronice din portofelele digitale. Această posibilitate devine realitate după ce portofelul digital, creat pentru a facilita accesul la serviciile publice și private din toată Uniunea Europeană, a obținut aprobarea europarlamentarilor în urma a trei ani de dezbateri.

Scopul implementării eID, identitatea digitală europeană, constă în digitalizarea societății europene. În viitorul apropiat, fiecare cetățean european sau companie din UE va avea acces la un portofel digital, care va fi conectat la identitatea digitală națională a persoanei. Acest portofel va permite cetățenilor europeni să deschidă conturi bancare, să se înscrie la universitate, să stocheze rețete medicale și să beneficieze de alte servicii. De asemenea, va asigura protecția datelor personale ale cetățenilor, spun europarlamentarii.

Concret, vom putea stoca în acest portofel digital diverse documente precum buletinul, permisul de conducere, cardul de credit, certificatele educaționale și multe altele, pentru a gestiona rapid diverse situații din rutina zilnică.

„Adoptarea regulamentului european privind identitatea digitală reprezintă o etapă importantă în transformarea digitală a societății noastre. A le permite cetățenilor să aibă un portofel digital european unic și sigur, păstrând în același timp controlul deplin asupra datelor lor personale, reprezintă un pas înainte esențial pentru UE, care va stabili un punct de referință la nivel mondial în domeniul digital și va spori securitatea atunci când se angajează cu servicii online. În plus, prin plasarea cetățenilor în centrul atenției, regulamentul european privind identitatea digitală contribuie la îmbunătățirea și simplificarea semnificativă a accesului la serviciile publice online. Cetățenii nu ar trebui să fie nevoiți să suporte povara complexității administrative și instituționale“, a transmis Mathieu Michel, secretar de stat belgian pentru digitalizare, simplificare administrativă, protecția vieții private și reglementare în domeniul construcțiilor.

Articolul precedentȘoc în Turcia! Opozantul lui Erdogan a murit în timp ce sărbătorea victoria
Articolul următorMircea Geoană, despre aderarea României la NATO: „Este un moment simetric cu Marea Unire”