Casă pentru 50.000 de oameni, orașul Alexandria pare încremenit în trecut. Reședința județului Teleorman se golește de tineri, care pleacă pe unde apucă în căutarea unui trai mai bun. Asta dacă nu cumva fac o navetă crâncenă de aproape o sută de kilometri, până în București. În fiecare zi. Veronica Mitran, candidata PNL la Primăria Alexandria, susține că trebuie urgent create locuri de muncă. Iar pentru ca acest lucru să devină realitate, antreprenorii au nevoie de sprijin, spune ea.

Reședința unui județ considerat un adevărat pol al sărăciei, orașul Alexandria plânge după investiții. Veronica Mitran susține, însă, că în loc să sprijine investitorii, administrația locală le pune, mai degrabă, bețe în roate. O mare problemă, spune ea, este legată de planul urbanistic general, cel care cuprinde prevederi pe termen mediu și lung cu privire la delimitarea zonelor în care se preconizează operațiuni de regenerare urbană. În cazul Alexandriei, acesta este vechi și trebuie schimbat de urgență, arată Veronica Mitran.

„Planul urbanistic general al Alexandriei nu a fost actualizat de peste 20 de ani. Avem nevoie de această actualizare întrucât există o prevedere în el cum că, în centrul orașului, în aglomerările urbane, mari, se poate construi pe 80% din suprafața unui teren și în afara orașului se poate construi doar pe 30%”, spune Veronica Mitran, candidatul PNL la Primăria Alexandria.

Astfel, investitorilor le este foarte greu să își dezvolte afacerile în Alexandria.

„Un investitor care vrea să vină în Alexandria și să construiască 3.000 de m de hale industriale trebuie să cumpere un teren de 10.000 de metri pătrați”, explică Veronica Mitran.

Ori, acest lucru este aproape imposibil, susține Mitran. Liberala spune că la ieșirea din oraș nu prea mai există astfel de suprafețe disponibile. Odată cu schimbarea planului, oamenii de afaceri vor avea de îndeplinit condiții mai ușoare dacă vor să ofere locuri de muncă în Alexandria.

„Voi reactualiza acest plan, voi permite investitorilor să vină și să cumpere un teren mai mic, dar pe care să poată dezvolta o afacere mare și să creeze locuri de muncă, pentru ca tinerii orașului să rămână acasă”, spune Mitran.

Cum fiecare domeniu de activitate este diferit, antreprenorii vor avea parte de strategii adaptate la nevoile lor, spune Mitran. Iar cei care vor să pună bazele unei noi afaceri vor fi sprijiniți să înțeleagă mai bine ce pași au de urmat.

„Mă gândesc la oferirea de consultanță pentru cei care nu pot să pornească o afacere, care nu știu cum să înceapă o afacere, să ofer spațiu pentru sediile acestor mici antreprenori care pleacă efectiv de la zero”, spune Veronica Mitran.

Mitran are în vedere și acordarea unor suprafețe de 200 de metri pătrați de teren pentru cei care mențin trei locuri de muncă timp de minimum trei ani. Mare accent trebuie pus și pe încurajarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei, spre care din ce în ce mai mulți tineri își îndreaptă atenția atât în Alexandria, cât și în restul țării.

Toate aceste măsuri trebuie să aibă drept finalitate, pe lângă sprijinirea antreprenorilor, crearea de noi locuri de muncă. Alexandria are un mare deficit din acest punct de vedere. Prin urmare, nu este de mirare că mulți tineri aleg să plece din orașul teleormănean fie în străinătate, fie în București. În timp ce unii s-au mutat definitiv în Capitală, alții fac, zilnic, naveta aproape o sută de kilometri.

„Tinerii, ca să rămână aici, trebuie locuri de muncă bine plătite, că așa toți vrem să plecăm în străinătate sau în București, în orașele mai mari”, spune un tânăr.

„În general, nu se stă foarte bine la capitolul acesta. Să creeze locuri de muncă și oportunități pentru toate categoriile de oameni”, spune o tânără.

„Sunt limitate locurile de muncă. Ce rămâne? Rămâne să mergem în altă parte, din păcate, investitori, aici, în Teleorman, nu prea sunt”, spune alta.

Vârstnicii privesc neputincioși cum, din păcate, orașul lor se golește de tinerii care pleacă în căutarea unei vieți mai bune pentru că nu găsesc locuri de muncă potrivite în Alexandria.

„Nu prea au. Cred că nu prea au. Mulți pleacă în străinătate. Nu pleacă toți în străinătate?”, spune o femeie.

Una dintre soluții este, potrivit Veronicăi Mitran, dezvoltarea unui parc industrial în Alexandria.

„Acesta există, în acest moment, doar pe hârtie. Practic, noi va trebui să-l construim de la zero. Ne va ajuta, prin atragerea de investitori, să creăm noi locuri de muncă, pentru ca tinerii noștri să rămână acasă”, spune Veronica Mitran.

Într-o primă fază, estimează liberala, parcul industrial ar urma să creeze aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

„Alexandria are o rată a șomajului destul de mare, vorbim de aproape 8.000 de persoane, din care peste 5.000 sunt femei. Dacă în Alexandria nu se investește, nu facem parcul industrial, nu vor veni investitori, nu vom crea locuri de muncă, situația va fi dezastruoasă”, atrage atenția Veronica Mitran.

Problema este una generalizată la nivelul județului Teleorman. O arată datele oficiale. Potrivit cifrelor de la Institutul Național de Statistică, la 1 iulie 2019, în Teleorman trăiau peste 360.000 de persoane. Rata șomajului era, la finalul anului trecut, de 6,3%, potrivit sursei citate.

„În Teleorman sunt oameni gospodari. Teleormanul, din păcate, a fost ocolit de investiții pentru că o bună bucată de timp cei care au condus destinele județului pur și simplu cred că nu au vrut să atragă investiții”, spune premierul Ludovic Orban.

Investițiile sunt, așadar, necesare peste tot, iar un exemplu în acest sens trebuie să fie reședința județului. Drumul care leagă Alexandria de București, DN6, va arăta cu totul și cu totul altfel, promit autoritățile.

Orban: „Trei luni, da?”

Barbu: „Voi sta pe capul lor, domnule președinte, cum am stat și la DN 51, care leagă Izvoarele de Zimnicea.”

În Alexandria locuiesc aproximativ 50.000 de persoane.

„Orașul nostru, ținut până acum în subdezvoltare, poate fi un oraș model pentru întreaga țară”, spune Veronica Mitran.

Sursa: Realitatea de Teleorman

Articolul precedentCoronavirus raportul zilei | Situaţia pe judeţe
Articolul următorVIDEO Jocurile economice ale statului paralel. Interesele lui Victor Ponta la Roșia Montană