Străzi fără asfalt, oameni care nu au apă și canalizare, în 2020. Așa arată o bună parte a orașului Alexandria, urbe în care trăiesc aproximativ 50.000 de persoane. Mulți locuitori se plâng de condițiile de trai și spun că nu s-au făcut nici pe departe suficiente investiții. Veronica Mitran, candidata liberală la primărie, susține că proiectele pentru reabilitarea rețelei de apă și cea termică a blocurilor trebuie să fie priorități ale administrației locale.

În orașul european Alexandria, reședință de județ, încă există oameni care nu au apă și canalizare, deși suntem în anul 2020. O spun chiar ei, revoltați că autoritățile nu le-au oferit condiții de trai demne de secolul 21. Localnicii din această zonă a orașului din Teleorman se simt ca la țară. Și, în plus, nici măcar nu se pot spăla în condiții decente, acuză ei.

„Nu avem canalizări, n-avem apă la multă lume aici pe stradă, e cam greu… Și cu apa, că noi ne spălăm la ligheane, la astea… Că dacă nu avem…”, spune un localnic.

Unii locuitori ai orașului susțin că atunci când plouă apa le inundă curțile. În această situație se află și bărbatul din imagini. El pune problema cu care se confruntă tot pe seama faptului că, pe strada lui, nu există canalizare.

„Nu avem canalizare. Când plouă aici pe stradă, toată apa vine de pe stradă în curți. Să ne facem și noi o baie, să fie mizeria în canalizare”, spune un alt localnic.

„Cum ne descurcăm? Foarte greu. Astă toamnă am băgat noi apă. Vine apa, la mine e vale aicea, e scurgere. Se strânge apa toată în curte de pe stradă”, spune altul.

Veronica Mitran, candidata liberalilor la Primăria Alexandria, susține că și acolo unde curge la robinet, apa nu respectă standardele.

„Alexăndrineanul meu îmi spune că îi curge o apă precum cafeaua. Avem 11 ani de incompetență, de furt și, drept urmare, ne aflăm aici pentru a cere demisia directorului APA SERV”, spune Veronica Mitran.

Adversarii politici ai liberalilor au altă variantă.

„Sunt situații când apa este murdară, dar nu pentru că ea pleacă murdară din stațiile de clorinare. Pentru că cetățenii când intervin pe scara blocului să schimbe un robinet, mă rog, au lucrări interioare, opresc apa. Când se dă drumul, evident că se antrenează particule care, în timp, se depun pe pereți”, spune Victor Drăgușin, primarul din Alexandria.

O problemă majoră pentru mii de locuitori din Alexandria este și cea a reabilitării termice a blocurilor. Potrivit Veronicăi Mitran, aproape toate clădirile din oraș au mari probleme în privința confortului termic pentru că lucrările nu au fost realizate în mod corespunzător.

„90% dintre blocurile din Alexandria nu sunt anvelopate corect. Discutăm despre un confort termic redus”, spune Veronica Mitran.

Veronica Mitran susține că este nevoie de un program rapid de anvelopare a blocurilor din Alexandria. Lucrările ar urma să fie făcute cu ajutorul fondurilor europene. De asemenea, trebuie sprijinită, de către autoritățile locale, înființarea asociațiilor de proprietari, mai spune liberala.

„Se pot înființa asociații de locatari care, în parteneriat cu primăria, să poată accesa fondurile europene atât de necesare pentru ca aceste blocuri să fie anvelopate corect. În acest moment, avem firmă în subordinea primăriei, TR administrare imobile, care nu face altceva decât să căpușeze banul public”, spune Mitran.

Ea susține că o prioritate trebuie să fie și reabilitarea subsolurilor de blocuri. Măsura este necesară pentru a preveni degradarea structurală. De altfel, în Alexandria există blocuri cu bulină, ceea ce înseamnă că au risc seismic ridicat.

Oamenii care locuiesc într-unul dintre cele mai mari cartiere din oraș spun că acesta nu a fost dezvoltat suficient și că se confruntă cu o sumedenie de lipsuri. Unul dintre ele îi afectează chiar pe copii, care nu au un loc de joacă adecvat. În loc să se poată relaxa și distra în siguranță, cei mici sunt trimiși dintr-o parte în alta a cartierului în permanență, susțin cei care stau acolo.

„Să ne facă și nouă cartierul, loc de joacă la copii, că nu au și ei unde să se joace. Îi ia la goană de la scara aia…”, spune o localnică.

Oamenii ar vrea ca și cartierul lor să arate ca altele din orașele dezvoltate.

„Să fie liniște, să ne pună și nouă garduri, să fie și la noi frumos cum e în toate cartierele”, spune alta.

„Să ne facă și nouă garduri, de exemplu. În alte părți am înțeles că s-au mai izolat și din blocuri. Aici sunt oamenii foarte săraci, mai mult sociali, care nu au posibilități”, spune altă localnică.

Când bate vântul, spune femeia din imagini, gunoaiele zboară prin cartier. Ea vrea ca ghena de gunoi să fie închisă, lucru care ar rezolva această problemă.

„La ghena de gunoi, am dori și noi… Eu am făcut personal cerere de două ori să se închidă, să ne facă și nouă un gard. Când bate vântul, toate hârtiile și toată mizeria vin prin cartier”, adaugă aceasta.

O altă problemă în cartierul din Alexandria este, potrivit locatarilor, lipsa parcărilor. Ca peste tot, și aici sunt din ce în ce mai multe mașini. Oamenii spun că, din cauza faptului că acestea nu există, sunt nevoiți să își lase autoturismele pe unde apucă.

„E dezastruoasă situația cu parcările. Pentru că fiecare apucă cum vrea, dacă ai o urgență, vine, îți blochează mașina cu altă mașină parcată în spatele ei. Nu poți să pleci dacă ai o urgență, ceva”, spune un bărbat.

Veronica Mitran susține că până acum s-au tras simple linii pe asfalt. Ea propunere să fie construite parcări supraetajate pe structură metalică și schelet ușor în zonele cheie ale orașului. În același timp, se impune, potrivit acesteia, scăderea tarifului de parcare la 1 leu pe oră, introducerea unui tarif zilnic și posibilitatea de a se face plata prin SMS.

În Alexandria există și străzi neasfaltate, în ciuda faptului că actuala conducere a județului susține că s-a investit în infrastructură. Iar unele dale de beton din care sunt construite trotuarele nu au mai fost schimbate de mai mulți ani, spune Veronica Mitran. Lucrările de reabilitare ar urma să fie făcute, potrivit acesteia, tot pe fonduri europene.

„Să se ocupe un pic de curățenie, de asfaltare. Prin parcuri sunt denivelări, mergi și te împiedici”, spune o localnică.

Chiar și în centrul Alexandriei ar fi necesare lucrări de reabilitare. Zona pietonală, folosită în fiecare zi de mii de oameni care locuiesc în oraș sau care au de rezolvat diverse probleme acolo, s-a deteoriorat de-a lungul timpului. Nu-i de mirare, așadar, că gropile și-au făcut apariția și acolo.

„Ar trebui să facă mai mult, să mobilizeze. Să facă mai mult. Uitați, trebuiesc multe. Pavajul, tot centrul ar trebui schimbat”, spune o femeie.

„Dintr-un oraș care nu are atâta industrie, unde toată industria s-a terminat, ce bani să fie la buget pentru reparații?”, adaugă alta.

„Multe lipsesc. Foarte multe. Să se refacă totul, nu numai asfaltul. Foarte multe, în orașul ăsta, multe, multe”, spune alta.

Tot cu fonduri europene, susține Veronica Mitran, ar urma să fie reabilitată și această zonă a orașului. Ea spune că inclusiv mobilierul stradal trebuie schimbat.

„Alexandria noastră a rămas încremenită în timp. Împreună putem trăi și noi într-un oraș european. Se poate!”, asigură Veronica Mitran.

Articolul precedent6 000 de bodycam-uri vor fi prinse pe uniformele polițiștilor români
Articolul următorCirculația rămâne închisă pe Transalpina