Miron Mitrea a comentat în direct la Realitatea PLUS, în cadrul emisiunii Culisele Puterii, actuala situație mondială în contextul războiului din Ucraina. El a comentat și efectele sancțiunilor care au fost luate până acum împotriva Rusiei.

„Niciun război din epoca modernă nu a fost oprit de sancțiunile economice. Nu cred că vreodată în istorie sancțiunile economice au fost capabile să închidă vreun conflict militar. În același timp nu poți să nu iei măsuri împotriva Rusiei.
 
Sancțiunile vor avea din păcate efecte și asupra țărilor care pun sancțiunile.
 
Să facem o diferența între ce ni se spune și propagandă. Este imposibil că ce exportă Rusia în China și alte țări la prețuri mai mici nu le poate aduce profituri mai mari, dar ei trebuie să spună că se descurcă mai bine. Cei care profită de această relație economică sunt Chinezii și cei care cumpără mai ieftin de la ruși. China care e o putere economică importantă, India care e din nou o putere economică importantă, Brazilia care încearcă să crească, încearcă să cumpere mai ieftin. Ce efecte au aceste sancțiuni? În mod cert în acest război între Ucraina și Rusia există un interes major al NATO și SUA de a reglementa anumite piețe economice. Cred că jocul la nivel mondial e mult mai complicat, nu vreau să spun în mod direct că războiul din Ucraina a fost generat de voințe economice care au nevoie de o reașezare a economiei mondiale.
 
Nu cred că nu au existat strategi care au gândit reașezarea întregului sistem economic care trebuie să recunoaștem că are anumite probleme, mai ales datoriile statelor, sunt deosebit de greu de gestionat. Poate că o nouă așezare economică în lume nu ar fi rea nici pentru țările din blocul NATO. S-ar putea să ajungem în timp mai lung că au avut un efect important. Orice strategie din birouri nu se va potrivi 100% cu strategia din teren”, a declarat Miron Mitrea.
Articolul precedentParadă inedită în Covasna. Zeci de motocicliști au defilat pe străzi – VIDEO
Articolul următorBobby Păunescu, despre Parteneriatul Strategic SUA-România: Trebuie desecretizat acest dosar de urgență – Dezvăluiri explozive