Colectăm selectiv ineficient, reciclăm mult prea puțin și, în ciuda faptului că se consumă multe resurse, grija autorităților pentru mediul înconjurător lasă de dorit. Protecția acestuia este un capitol la care România nu stă prea bine, deși este strâns legat de sănătatea populației. Alexandria nu face excepție, susține Veronica Mitran, candidata PNL la funcția de primar al orașului. Potrivit acesteia, trebuie luate măsuri urgente pentru ca locuitorii să se bucure de mai mult spațiu verde și vine chiar și cu propuneri în acest sens.
Deși efectul negativ al lipsei spațiilor verzi este foarte bine cunoscut, multe orașe mari din România sunt restanțiere atunci când vine vorba de măsurile luate pentru a schimba situația. Specialiștii în domeniu atrag atenția că sănătatea populației și calitatea vieții sunt strâns legate de spațiul verde. Din păcate, Alexandria nu face excepție și are nevoie majoră de proiecte care să contribuie la diminuarea poluării, subliniază Veronica Mitran.
„Trebuie să creăm linii verzi pe harta orașului. Trebuie să creștem spațiul verde pe cap de locuitor. Alexăndrinenii au nevoie de un aer curat, nu poluat”, spune Veronica Mitran, candidatul PNL la Primăria Alexandria.
În Alexandria se impun măsuri în special în zona centrală, susține Mitran. Candidata PNL la primărie spune că trebuie plantați copaci cu creștere rapidă și capacitate mare de absorbție a dioxidului de carbon. Castani și platani, de pildă. Acești pomi trebuie folosiți și în cartiere. De exemplu, oamenii din această zonă a orașului se plâng tocmai de lipsa spațiilor verzi și le cer autorităților locale să ia de urgență măsuri.
„Zonă verde nu am, copiii sunt izgoniți de la o scară la alta”, spune o localnică.
„Nu sunt spații verzi în această zonă. Am dori să se reglementeze anumite lucruri. Există un total haos în acest cartier. Vrem îmbunătățiri, vrem ceva schimbat în viața noastră de zi cu zi. Sunt foarte multe nelalocul lor în acest cartier”, spune alta.
De zonele verzi se pot bucura atât cei mici, pentru că pot fi integrate și locuri în care să se joace, cât și adulții. Mulți vârstnici se plâng că și aleile care există deja nu arată prea bine și ar trebui refăcute.
„Lasă de dorit. Să aibă un pic mai mult grijă de parcurile astea. Atâtea câte sunt”, spune o pensionară.
„Ar trebui să facă mai multe, să se mobilizeze să facă mai multe. Locuri de parcare nu avem…”, spune alta.
Veronica Mitran susține că are în vedere cel puțin trei parcuri noi, pe lângă modernizarea celor existente. Astfel, oamenii vor avea spații verzi aproape de casă, unde vor putea merge să se plimbe și să se relaxeze.
O altă soluție, spune Mitran, este dezvoltarea perdelelor de pădure din jurul orașului Alexandria. Acestea ar avea dublu scop: pe de-o parte de reducere a poluării și, pe de altă parte, de recreere. Liberala susține că o zonă împădurită de la marginea localității a fost distrusă și că trebuie luate de urgență măsuri.
„Aici a existat o mică pădure, ea trebuie replantată. Trebuie ca alexăndrinenii să beneficieze de un aer curat”, spune Veronica Mitran.
Zona verde este situată chiar lângă râul Vedea. Și acesta are un potențial uriaș, care nu trebuie ignorat de administrația locală. De pildă, susține Mitran, acolo poate fi dezvoltat un loc în care oamenii să se plimbe sau să se relaxeze în siguranță.
„Aici se poate amenaja foarte repede și foarte frumos o mini plajă în care alexăndrineanul să vină cu copilul și să nu plătească nimic”, spune Mitran.
Prin urmare, pentru reducerea poluării este avută în vedere scăderea emisiilor de dioxid de carbon, eliminarea acestora din apă și sol și scăderea nivelului de zgomot.
Eficientizarea consumului de resurse trebuie să fie, de asemenea, prioritară pentru autoritățile locale. Printre măsurile de implementat, adaugă Veronica Mitran, sunt cele legate de apă, energie electrică și energie termică, cu accent pe anveloparea blocurilor. De altfel, Alexandria se confruntă cu o problemă din acest punct de vedere.
„90% din blocurile din Alexandria nu sunt anvelopate corect. Discutăm despre un confort termic redus”, spune Veronica Mitran.
Programul de anvelopare trebuie derulat cu ajutorul fondurilor europene, susține liberala. De asemenea, trebuie sprijinită, de către autoritățile locale, înființarea asociațiilor de proprietari, potrivit acesteia.
„Se pot înființa asociații de locatari care, în parteneriat cu primăria, să poată accesa fondurile europene atât de necesare pentru ca aceste blocuri să fie anvelopate corect. În acest moment, avem firmă în subordinea primăriei, TR administrare imobile, care nu face altceva decât să căpușeze banul public”, spune Mitran.
În egală măsură trebuie luate măsuri și la capitolul curățenie, spun unii localnici. Când bate vântul, spune femeia din imagini, gunoaiele zboară prin cartier. Ea vrea ca zona unde sunt amplasate tomberoanele să fie închisă, lucru care ar rezolva această problemă.
„La ghena de gunoi, am dori și noi… Eu am făcut personal cerere de două ori să se închidă, să ne facă și nouă un gard. Când bate vântul, toate hârtiile și toată mizeria vin prin cartier”, spune o localnică.
Mitran vorbește despre importanța colectării selective și a reciclării. Astfel, se impune organizarea mai eficientă a acestora, fie că este vorba despre hârtie, sticlă, plastic, aluminiu sau combustibil. În prezent, în Alexandria colectarea selectivă este ineficientă, se reciclează puțin, se consumă foarte multe resurse și nu se pune nimic în loc, spune Mitran. Măsurile trebuie luate nu doar pentru că sunt necesare, adaugă ea, ci pentru că sunt obligatorii, potrivit legislației europene și a angajamentelor luate de România la nivel internațional.
În tot acest timp, însă, în Alexandria încă există oameni care nu au apă și canalizare.
„Nu avem canalizări, n-avem apă la multă lume aici pe stradă, e cam greu… Și cu apa, că noi ne spălăm la ligheane, la astea… Că dacă nu avem…”, spune un localnic.
Când plouă, apa le inundă curțile, se plâng unii localnici.
„Nu avem canalizare. Când plouă aici pe stradă, toată apa vine de pe stradă în curți. Să ne facem și noi o baie, să fie mizeria în canalizare”, spune un alt localnic.
„Cum ne descurcăm? Foarte greu. Astă toamnă am băgat noi apă. Vine apa, la mine e vale aici, e scurgere. Se strânge apa toată în curte de pe stradă”, spune altul.
„Alexandria noastră a rămas încremenită în timp. Împreună putem trăi și noi într-un oraș european. Se poate!”, asigură Veronica Mitran.
Sursa: Realitatea de Teleorman