Președintele Iohannis s-a aflat astăzi la Kiev alături de liderul francez Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. Este o vizită crucială pentru pacea din zonă. Se pare că pierderea miilor de vieți nu e suficientă, așa că mulți dau ca inevitabilă dezmembrarea Ucrainei. Vizita e esențială și pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În același val al aderării ar putea intra și Georgia, dar mai aproape de sufletul nostru, frații noștri basarabeni ar fi alături de noi în UE.

O temă extrem de sensibilă dacă ne uităm că, după malul Nistrului, separatiștii pro-ruși ar putea să creeze dezbinare și mai mare.

Cât despre ce se întâmplă în țară, se anunță noi taxe pe proprietățile românilor și pe jocurile de noroc. Vor, spre exemplu, supraimpozitarea cu 40% a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul Președintelui României. De asemenea este propusă supra-impozitarea, în două trepte, a pensiilor speciale dar și deduceri pentru salariile sub 4 mii 500 de lei. Cei care au salariul minim ar putea avea zero taxe și impozite. Tot azi, premierul Nicolae Ciucă anunță că cere verificarea prețurilor la carburanți și anunță că va lua o decizie despre o eventuală plafonare sau reduceri de taxe după ce primește rezultatele anchetei. Între timp, protestele din benzinării se extind. Nu cu mari efecte pentru tabela care afișează prețurile.

„Legile Puterii” rescriu istoria zilelor noastre. Fiecare necaz ne afectează pe toți, fiecare bucurie ne bucură pe toți, suntem conectați toți, într-un fel sau altul, ar fi bine să ne dăm seama de asta mai repede! E mare lucru sa fii om în lumea asta mare, știu! Perfect adevărat! Dar cred ca ne-am saturat de dezbinare, ceartă, sabotări, executări și toți ne dorim să ne fie mai bine aici la noi acasă! Părintele Ilie Cleopa spunea adesea: știți când va fi sfârșitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la un om la altul, când nu va mai fi cărare între tata și mama, între părinți și copii între credincioși și biserica lui Hristos! Când va pieri iubirea și ne vom gândi numai la afaceri, numai la câștiguri, numai la minciuni! Nu păgânii, ci noi creștinii, grăbim sfârșitul lumii pentru că nu ne mai iubim! De aceea, frați creștini iertați-vă, vizitați-vă, încurajați-vă ajutați-vă dar, mai ales, iubiți-vă! Atât de mult simt aceste cuvinte și le regăsesc, din nefericire, în societatea noastră de astăzi în care ne trăim zilele și ne creștem copiii! Ce exemple le vom da pruncilor noștri? Copiii de astăzi, ce vor fi oamenii mari de mâine, ce țara vor moșteni după noi? Care vor fi valorile și prioritățile după care se vor ghida?

Astăzi, fiul meu Maricel a împlinit trei ani! I-am urat La multi ani!, bineînțeles. Și i-am făcut și o promisiune: că voi lupta, voi da tot ce am mai bun să le las bucurii și fapte mari ca moștenire, să li se întoarcă lor binele pe care-l fac eu și în societatea lor să se regăsească valorile esențiale vieții, valorile cu care i-am crescut acasă! Familia, biserica, țara, adevărul, unitatea, munca cu implicare totală și iubirea față de oameni și tot ce ne înconjoară! Pentru a ne asigura că toate promisiunile noastre vor deveni fapte trebuie să milităm pentru pace, pentru dialog, pentru soluții.

Într-o țara în care se face pușcărie pentru că ai deranjat oameni bine ancorați în apele învolburate ale statului subteran, stat paralel și neloial statului de drept, speranțele că lucrurile se vor îndrepta curând sunt aproape inexistente. Și totuși, inima îmi spune că merita să sperăm până la final. Cine a suferit pe nedrept, să lupte să-i salveze pe alții de aceasta suferința și să creadă că adevărul mereu va învinge. Sunt traume profunde ce nu se vor vindeca cu toate medicamentele fie și cele spirituale. Dar lecțiile învățate în urma lor sunt esențiale și vitale noului început de drum! Spun asta și uitându-mă pe un sondaj care arată că un sfert dintre români se gândesc să emigreze din cauza crizelor care lovesc țara. Iar, la serviciile de Pașapoarte, sunt cozi imense în aceste zile. Nu toți merg în vacanță.

Astăzi vreau să ne gândim cum ar arăta România condusă de o femeie președinte. Este este poporul nostru pregătit pentru o astfel de schimbare? Întreb pentru că misoginismul încă are rădăcini adânci în mai toate domeniile și… mai ales în politică. Ca femeie trebuie sa muncești mai mult să dovedești cu fapte concrete că poți să egalezi sau chiar să depășești în rezultate un bărbat! Candidaturile pentru funcția de președinte al României încă nu le știm dar putem bănui cine va dori sa joace ultima carte! Vom afla curând și ce doresc romanii, dacă doamna Viorica Dăncilă va convinge sau dacă Laura Codruța Kovesi o va învinge, ori dacă vor candida una împotriva alteia. România este casa noastră și pentru siguranța casei noastre trebuie sa punem ștampila înțelept pe politicianul corect! La final, am un mesaj pentru politicienii și afaceriștii corupți. Când furați vă uitați în dreapta și-n stânga să nu vă vadă cineva? Așa e? Dar în sus vă uitați? Nu vreau să închei fără să vă mulțumesc tuturor pentru rugăciuni și mesajele de susținere. În această seară am aflat că Biserica Izvorul Tămăduirii din Constanța nu va mai fi demolată. Dacă nu ne-am fi unit în rugăciune pentru această biserică, poate astăzi un buldozer stătea peste altarul sfințit. Mulțumesc și judecătorilor că au fost luminați în gândire și au dispus suspendarea demolării. Această decizie este, în mare parte și meritul dumneavoastră, al telespectatorilor Realitatea PLUS.

Un editorial semnat de Alexandra Păcuraru și Adrian Dragomir

Articolul precedentSprijin de 15 milioane de lei pentru cultivatorii de cartofi
Articolul următorCOD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Zonele lovite puternic de furtuni cu grindină