Deficitul bugetar pe anul 2019 crește de la 4,4 la 4.6 % din PIB ! Surse guvernamentale au declarat în exclusivitate pentru Realitatea Plus că modificarea va apărea în execuția bugetară pe întreg anul 2019, care se va publică marți, informează www.realitatea.net

Potrivit Realitatea Plus, va apărea  marți, în execuția bugetară pe anul 2019, care va fi publicată de MFP. Astfel, ultima estimare a deficitului, de la rectificarea bugetară era de 4,4. Se ajunge la 4,6 pentru că în luna decembrie s-a plătit datoria pentru  frații Micula și nu s-au încasat dividende de la societățile și companiile de stat. Vorbim de două miliarde de lei: 1,3 milirade din dividende, și 912 milioane de lei din banii plătiți către frații Micula, în urmă deciziei instanței.

Pentru că România a depășit cifră de 3% deficit UE va începe procedura de deficit execesiv. 
  
Deficitul bugetar poate apărea că urmare a unor activităti economice neanticipate și se reflectă că procent din PIB. Acesta poate scădea în perioade de creștere economică, deoarece veniturile bugetului de stat cresc, dar în egală măsură poate crește datorită creșterii cheltuielilor guvernamentale cum ar fi cele cu asigurările sociale, a salariilor din aparatul administrtiv, cheltuielile cu șomajul și asistentă pentru persoane cu nevoi speciale, etc.

Guvernul poate contracara deficitul bugetar prin promovarea măsurilor de creștere economică, reducerea cheltuielilor guvernamentale și simplificarea regimurilor fiscale, determinând astfel condiții economice imbunătătite și un mediu de afaceri încrezător în politicile statului. 

Articolul precedentEliminarea pensiilor speciale, la vot în Camera Deputaților
Articolul următorCHINA – Bilanțul epidemiei de infectări cu coronavirus în creștere: 106 morți și peste 4500 de persoane infectate