Fierăstrăul pendular de mâna îţi permite să tai multe tipuri de materiale. Modelul acesta de fierăstrău este folosit în mod special atunci când ai de tăiat anumite modele mai complicate pentru a realiza diverse obiecte din lemn, pentru a decupa părţi din blatul de bucătărie sau pentru a tăia materiale precum plăcile de porţelan sau metalul. Fierăstrăul pendular de mână este un instrument varsatil pe care îl pot utiliza cu succes chiar şi cei cu puţină experienţă.  (P)

Fierăstrăul pendular de mână este considerat cea mai bine opţiune pentru a decupa forme în diferite tipuri de materiale. Tot ce îţi trebuie pentru a face cât mai bine acest lucru este lama potrivită.  În cele ce urmează poţi să afli cum să utilizezi corect fierăstrăul pendular de mână şi să obţii rezultate excelente atunci când tai lemn, plastic laminat, plăci de ceramică sau metal.

Cum tai lemnul cu fierăstrăul pendular de mână

Foloseşte fierăstraie de mână pendulare pentru a tăia curbat sau pentru a face forme complexe în lemn. De asemenea, poate fi folosit cu succes pentru a face tăieturile pe o placă şi pentru a termina tăieturile din colţ care sunt începute cu un fierăstrău circular. Fierăstrăul pendular de mână funcţionează cel mai bine atunci când tai lemn moale care nu are mai mult de 1-1/2 inch grosime şi lemn tare până la ¾ inch grosime. Lama fierăstrăului are tendita să se îndoaie atunci când se taie curbat în bucăţi de lemn mai groase, lăsând marginea mai degrabă teşita. Pentru a păstra marginile tăieturii, foloseşte o lamă bine ascuţită şi evită să forţezi fieratraul prin tăietură. Pentru a tăia mai
repede, poţi folosi o lamă mai grosiera. Ţine cont însă că cu cât lama este mai groasă cu atât va fi nevoie mai mult să şlefuieşti la final.

Tăierea şi decuparea blaturilor

Un fierăstrău pendular este potrivut pentru a face tăieturi curbate sau în diagonală la colţurile blaturilor sau pentru tăietura de la un capăt la altul, paralelă cu peretele din spate. Atunci când instalezi o chiuvetă, decupează locul din blat în care va intra chiuvetă, cu ajutorul unui fierăstrău circular. Continuă apoi cu un fierăstrău pendular în spaţiul îngust dintre tăieturile pentru chiuvetă şi perete. Dacă nu doreşti să foloseşti şi un fierăstrău circular, atunci este bine să ştii că poţi instala chiuvetă în blatul de bucătărie folosind doar un fierăstrău pendular pentru întreaga operaţiune.

Cum tai plăcile ceramince cu fierăstrăul pendular de mână

Pentru tăierea curbelor şi formelor în plăcile ceramice foloseşte un fierăstrău pendular de mână. Foloseşte lame speciale fără dinţi din carbura pentru a tăia plăcile ceramice de gresie şi faianţă. În cazul plăcilor subţiri este necesar să torni apă pentru a umezi tăietura fierăstrăului. Atunci când ai de tăiat placi mai groase este nevoie să ungi cu ulei fierăstrăul. Pentru a evita ruperea sau spargerea plăcilor ceramice est necesar să fixezi bine placă jos şi să ţii ferm fierăstrăul pe placa pentru a controla cât mai bine vibraţiile. Relizeaza operaţiunea cu grijă, încet şi prin tăieturi scurte.

Cum tai obiectele din metal cu fierăstrăul pendular de mână

Pentru a tăia foile de metal alege o lamă mai fină (21-24 dinţi/inch). Pentru a evita mărunţirea foilor de metal sau ridicarea aşchiilor pe margine, pune foaia de metal între două bucăţi subţiri de lemn. Taie plăcile metalice şi ţevile la viteza mică.  Caracteristici precum puterea mai mare, cursă lungă a lamei (un fierăstrău cu cursa de tăiere a lamei de 1 inch te ajută să termini mai repede operaţiunea decât un fierăstrău cu cursa lamei de ½ inch), viteză variabilă (fierăstrăul cu viteaza presetata sau cu viteză variabilă permite personalizarea fiecărei tăieturi sau încetineşte atunci când ajungi într- un punct complicat când realizezi un model), ori acţiunea orbitală de tăiere sunt un plus
atunci când vine vorba de tăierea materialelor din metal şi se regăsesc pe multe tipuri de fierăstraie pendulare de mână, mai performante.  
Atunci când foloseşti doar ocazional fierăstrăul pendular de mână este suficient să achiziţionezi doar un model care are caracteristicile de bază. Dacă lucrezi în domeniu sau execuţi frecvent astfel de lucrări, un fierăstrău pendular de mână nu ar trebui să îţi lipsească din trusa de scule. Versatilitatea utilizării şi uşurinţa cu care acest tip de fierăstrău poate fi utilizat, chiar şi de cei care nu au mai lucrat până acum cu astfel de instrumente, îl recomandă ca fiind un ajutor de bază atunci pentru tot felul de lucrări pe care le ai de făcut.

Secretul utilizării cu succes a unui fierăstrău pendular de mână, pentru a obţine cele mai bune rezultate, este alegerea lamei potrivite pentru tipul de material pe care urmează să îl tai, lemn, metal, plastic, plasti de ceramică şi altele. Nu este neapărat un tip de unealtă cu care să îţi termini rapid treaba, însă oferă precizie şi rezultate foarte bune atunci când este folosit corect.

Articolul precedentAcid folic vs. Folate: care este diferenţa?
Articolul următorSe închid punctele de trecere a frontierei Zimnicea și Turnul Măgurele