Cele mai multe prevederi din pachetul de măsuri fiscal-bugetare publicat de guvern ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, aşa cum sunt actualele prevederi ale Codului fiscal. De altminteri, guvernul preconizează că banii la buget pe partea de venituri, deci din măsurile fiscale, vor începe să vină din 2024.

 

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament. Acesta prevede impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. 

Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară. 

De asemenea, actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor. Se majorează acciza la alcool şi tutun, crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA crește de la 9% la 19%. 

De asemenea, Coaliția a decis să introducă o taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa se va aplica pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.

Documentul integral pus în transparență publică de către Ministerul Finanțelor poate fi consultat AICI.

 

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedent33 de percheziții în mai multe județe. Suspecți români și ucraineni acuzați de contrabandă cu țigări – VIDEO
Articolul următorCând se desfășoară Neversea 2024?