Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Alexandria, simpozionul „140 de ani de la nașterea scriitorului Gala Galaction”.

Evenimentul va avea loc marți, 16 aprilie 2019, ora 11.00, în Sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman. În cadrul manifestării vor fi susținute următoarele comunicări:

  • ”Gala Galaction literatul” – prof. Delia Ionescu, Liceul Teoretic „Constantin Noica” Alexandria,

  • ”Gala Galaction omul politic” – Steluţa Pătraşcu, muzeograf Muzeul Județean Teleorman.

La manifestare vor lua parte elevii clasei a XII-a A de la Liceul Teoretic „Constantin Noica” Alexandria.

Gala Galaction este pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu, n. 16 aprilie 1879, la Didești, Teleorman. Preot ortodox şi profesor universitar de religie, jurnalist şi traducător, Gala Galaction a lăsat românilor una dintre cele mai mari moşteniri din literatură: traducerea Sfintei Scripturi. Lui Galaction îi aparţin și cărţile deuterocanonice, lov şi Noul Testament. Alături de prietenul său Tudor Arghezi, a avut o activitate publicistică intensă, editând revistele „Cronica” şi „Spicul”, în perioada 1915-1918.

Gala Galaction a lăsat în urmă un amplu jurnal, publicat postum în trei volume. Jurnalul consemnează evenimentele şi trăirile din viaţa preotului scriitor în perioada 1898-1955 și este considerat a fi cea mai amplă scriere memorialistică din literatura română. A publicat mai multe cărţi: culegerile de scrieri cu caracter publicistic şi memorialistic – O lume nouă (1919), Răboji pe bradul verde (1920), Toamne de odinioară (1924), Scrisori către Simforoza. În Pământul Făgăduinţei (1930), romanele Roxana (1930), Papucii lui Mahmud (1932), Doctorul Taifun (1933), La răspântie de veacuri (I-II, 1935), piesa de teatru Riţa Crăiţa (1942) etc. Un moment de însemnătate majoră pentru cultura românească este apariţia, în 1938, a traducerii integrale a Bibliei, realizată în colaborare cu Vasile Radu. După august 1944, a fost prezent în „Jurnalul de dimineaţă”, „Drapelul”, „Ultima oră”, „Victoria”, „Adevărul”, „Contemporanul”, „Albina”.

Articolul precedentViorica Dăncilă a mințit că știe limba engleză… în C.V.!
Articolul următorDragnea, despre perioada angajărilor fictive: ”Atunci bătea vântul la sediul PSD. Oamenii erau foarte speriați… de Băsescu”