Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuia să înceapă judecarea apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, dosar în care Liviu Dragnea a fost condamnat (în primă instanţă) la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Procesul, însă, nu a mai avut loc la primul termen stabilit, pe 8 octombrie, fiindcă Liviu Dragnea a cerut o amânare pentru a-și angaja avocați. Instanța a aprobat cererea, lăsându-i lui Dragnea timp până pe 5 noiembrie să-și găsească apărători.

Motivarea în acest dosar a arătat că această condamnare a avut fundamente solide. Printre altele, judecătorii susțin că Liviu Dragnea „nu a făcut decât să adopte o conduită nelegală, antisocială și imorală, în dezacord cu rangul demnității publice”. Mai mult, magistrații care l-au condamnat pe Dragnea susțin că: „mai presus de orice calificări juridice ale împrejurărilor comiterii faptelor, Înalta Curte, în opinie majoritară, remarcă încălcarea unor principii care guvernează activitatea unui funcţionar ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice: integritatea, demnitatea, legalitatea, responsabilitatea, buna- credinţă, onestitatea, transparenţa, corectitudinea, credibilitatea, exercitarea onorabilă, corectă şi corespunzătoare a funcţiilor publice. Nerespectarea imputabilă a acestor principii atrage consecinţe negative în bunul mers al instituţiei din care funcţionarul face parte.”

În același dosar au existat și alte condamnări, vizând angajați cu funcții de conducere în cadrul Direcției pentru protecția Copilului Teleorman. Fosta şefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la 3 ani şi 7 luni de închisoare cu executare în timp ce fostul director executiv al Direcţiei, Rodica Milos, a fost condamnată la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare. În aceeaşi cauză, fostul director executiv adjunct DGASPC Teleorman, Olguţa Şefu, a fost condamnată la trei ani închisoare cu suspendare, iar Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Valentina Marica a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, Claudiu Balaban a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare cu ani suspendare. Nicuşor Gheorghe a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Adriana Botorogeanu (angajată fictiv) a fost condamnată şi ea la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Anisa Niculina Stoica (angajată fictiv) a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare.

Apelul lui Dragnea va fi judecat de completul de cinci format din judecătorii: Dragomir Ilie Iulian (președinte), Neniţă Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina și Lefterache Lavinia Valeria. Termenele vor fi, se pare, scurte, așa că ne putem aștepta la o decizie definitivă a instanței în aproximativ trei luni.

Articolul precedentAccident la Scrioaștea. O mașină a intrat într-un cap de pod și s-a răsturnat
Articolul următorAnchetă la Spitalul din Zimnicea, după moartea asistentei Carmen Vătafu