Deși legea prevede că la umplerea în proporție de 80% a primei celule a Depozitului de gunoi de la Mavrodin, celula a ajuns la un coeficient de umplere de 92% și administratorul depozitului încă aleargă după autorizație.

Construirea Depozitului de Deșeuri de la Mavrodin a costat cam 21 de milioane de euro. Bani europeni. Investiția era esențială, pentru că depozitarea deșeurilor nu se mai putea face la marginea localităților. După întârzieri și discuții, Depozitul s-a construit și gunoiul din tot județul a început să curgă. Doar că la Mavrodin se folosește o singură celulă, deși în proiect era prevăzută construcția mai multor celule, care să adăpostească deșeurile și să țină gunoiul departe de așa-zisa civilizație.

Din 2013, celula 1 a început să fie folosită, administratorul depozitului, societatea Eco Sud asumându-și că, în funcție ritmul de umplere a celulei utilizate, va investi în construcția celei de-a doua. Și totuși, în acest moment, celula 1 a ajuns la un coeficient de umplere de 92%. Specialiștii din zona mediului discută chiar despre posibilitatea producerii unui dezastru ecologic. Căci umplerea celulei peste capacitate va duce la ruperea membranei care ține deșeurile și va permite infiltrarea gunoiului în pânza freatică, ceea ce nu ar afecta numai județul Teleorman.

Am contactat, deci, reprezentanții Eco Sud, firma care administrează depozitul, iar directorul comercial al companiei, Dan Stănoaie vede alte probleme la orizont, considerând că subiectul construcției celulei 2 are legătură cu obținerea unor autorizații și obținerea unor documente de la Consiliul Județean Teleorman.

„Trebuie să-i dăm drumul, dar trebuie să avem și autorizație pentru ea. Numai că aveau ceva de rezolvat cei de la Consiliul Județean vizavi de cartea funciară a terenului. Cred că cel mai bine poate să vă răspundă domnul Ciobanu, directorul ADI, că știe despre ce e vorba. Dar noi intenționăm să ne ocupăm de ea, imediat ce putem obține o autorizație. Ei trebuie să rezolve ceva legat de intabularea terenului pe care se construiește. A fost chiar o discuție de a face o înălțare a unui dig, ca să întărim un pic perimetrul depozitului, dar nu e soluție să depozitezi acolo peste capacitatea celulei. Dar noi vrem să ne ocupăm de celula asta la anul, numai să ne dea posibilitatea de a obține autorizația.”

Articolul precedentITM Teleorman, verificări la transportatorii rutieri
Articolul următorEchipa Moromeții 2 a vizitat satul lui Marin Preda