Valul de aer polar care a ajuns în România are legătură cu furtuna Irene care a provocat haos în Europa. Meteorologii avertizează că și in zilele următoare vor fi ninsori abundente și temperaturi extrem de scăzute. 

  

Potrivit polițiștilor, sâmbătă dimineața nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită sau restricționată ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile sau a vreunui accident rutier.

Sunt precipitații sub formă de ninsoare, izolat cu depunere pe partea carosabilă, fără a fi impuse restricții de tonaj, în județele Argeș, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Sibiu, Vâlcea. Se acționează cu utilaje de deszăpezire.

Precipitații sub formă de ploaie și lapoviță sunt semnalate în județele Călărași, Constanța și Maramureș, unde pe DN 18 pasurile Gutâi și Prislop sunt condiții de formare a poleiului.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești și DN 1 Ploiești-Brașov, ninge, cu tronsoane unde zăpada se depune, însă se acționează cu utilaje.

Șoferii sunt sfătuiți ca înainte de a pleca la drum să se informeze cu privire la restricțiile de trafic și la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-și echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă.

Transportul aerian nu este afectat

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunţă, sâmbătă dimineaţă, că traficul aerian este normal, în condiţii de iarnă, pe aeroporturile Capitalei. Nu există curse anulate din cauza vremii, dar pot apărea întârzieri, din necesitatea degivrării aeronavelor.

”Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri normali, conform planului de zbor. Aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă. Nicio cursă nu este anulată din motive meteo”, a transmis, sâmbătă, CNAB, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că unele zboruri pot înregistra întârzieri generate de necesitatea degivrării aeronavei, care se efectuează după îmbarcarea pasagerilor.

”Pistele, platformele şi căile de rulare a aeronavelor sunt deschise şi operaţionale, fiind asigurate condiţiile pentru desfăşurarea operaţiunilor aeriene”, a mai menţionatn compania.

Se intervine constant cu utilajele proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiţii bune de operare.

”Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti asigură pasagerii că face toate eforturile necesare pentru derularea în siguranţă şi securitate a tuturor operaţiunilor de pe aeroporturile pe care le gestionează”, a mai transmis CNAB.

Informaţii în timp real despre situaţia zborurilor pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti pot fi găsite pe pagina de www.bucharestairports.ro.

Potrivit ANM, la ora 08.00, stratul de zăpadă din Capitală era cuprins între 10 şi 15 cm.

”Va continua să ningă slab, astfel că până la sfârşitul intervalului (ora 17.00 – n.r.) grosimea stratului de zăpadă va fi de 15…17 cm”, anunţă ANM: 

Vântul va sufla moderat, cu viteze de până la 35…40 km/h. Temperatura maximă va fi de 1…2 grade

 

Articolul precedentVremea 20 ianuarie. Ger și ninsori viscolite
Articolul următorFermierii și transportatorii continuă să protesteze în stradă