Reprezentanții industriei turismului din Grecia cer Uniunii Europene să dea o derogare de la Schengen și pentru traficul rutier cetățenilor din România și Bulgaria. 

Partea de nord a Greciei depinde în foarte mare măsură de turismul rutier și, prin urmare, de piața balcanică. „Solicităm ca pentru România și Bulgaria să fie valabil și pentru turismul rutier același lucru ca pentru sosirile cu avionul, în cazul cărora, după 31.3.2024, se va intra în țară (în Grecia n.trad.) fără controlul pașapoartelor”, a declarat pentru GRTimes.gr președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki, Grigoris Tasios, citat de Rador Radio România.

O decizie recentă a Comisiei Europene, care a fost luată după cel puțin 12 ani de negocieri, produce probleme pentru turismul rutier. Este vorba despre aprobarea dată de către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru includerea parțială a două țări, Bulgaria și România, în zona Schengen. Asta înseamnă practic că de la sfârșitul lunii martie 2024, cetățenii acestor două state vor putea intra în țările membre UE fără controlul pașapoartelor, însă acest lucru se va aplica numai pentru controalele la frontierele aeriene și maritime, nu și la frontierele terestre.

„În perioada următoare, vom ridica problema atât în fața ministrului de Interne, Stathis Konstantinidis (responsabil pentru problemele legate de regiunile Macedonia-Tracia), cât și în fața Ministerelor Afacerilor Externe și Turismului, pentru ca decizia UE referitoare la toate zborurile din România și Bulgaria prin integrarea lor în zona Schengen să includă și turismul rutier”, subliniază pentru GRTimes.gr președintele Uniunii Hotelierilor din Halkidiki și fostul președinte al Federației Panelene a Hotelierilor, Grigoris Tasios. Potrivit acestuia, „este un detaliu important, care ar trebui să se aplice și turismului rutier, oferind mai mult confort pentru turiștii care vin din afara țării”.

Concurență „indirectă”

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, Bulgaria și România vor intra parțial în zona Schengen, începând cu 31 martie 2024. Decizia de mai sus este valabilă pentru eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime ale celor două țări, dar nu și la frontierele terestre. Turiștii, adică cei care vor veni în vacanță în Grecia, nu vor mai fi nevoiți să treacă prin procesul de verificare a pașapoartelor.

Articolul precedentProtestele se extind: Angajații de la METROREX amenință cu greva! Tremură pământul sub Grindeanu
Articolul următorSalvamont România: 27 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore