În cursul acestei dimineți, la sediul Consiliului Județean Teleorman era mare agitație. Se vorbea, încă de câteva zile, de un control al Departamentului pentru Luptă Antifraudă, menit să elucideze circumstanțele și felul în care se presupune că instituția ar fi fraudat fonduri europene.

Departamentul de Luptă Antifraudă, instituție care asigură, sprijină şi coordonează îndeplinirea obligaţiilor ce revin României privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile art.325 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, a sosit încă din prima parte a acestei zile. Se presupune că la mijloc ar fi investigația privind frauda de fonduri europene în proiectarea și implementarea drumurilor județene 506 și 701.

Cu mai mulți ani în urmă, Consiliul Județean Teleorman a accesat fonduri europene pentru reabilitarea a două drumuri județene. Este vorba despre DJ 506 și DJ 701, investiții ample și foarte costisitoare, în implementarea cărora s-au descoperit fraude semnificative, investigate acum de OLAF.

Documente interne ale Consiliului Județean Teleorman ajunse pe masa procurorilor DNA ridică suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni în obținerea și implementarea unui proiect major de reabilitare rutieră din Teleorman, printre care falsificarea de documente și modificarea din pix a lungimii unor segmente de drum. Un control al Comisiei Europene și o verificare ulterioară a OLAF – Oficiul European de Luptă Antifraudă – au scos în evidență aceste demersuri de fraudare a fondurilor europene, ceea ce a determinat aplicarea unei corecții financiare de milioane de euro, suportate de bugetul de stat al României.

Vorbim despre două lucrări comandate de Consiliul Județean Teleorman, pe fonduri europene: reabilitarea Drumului Județean 701 (limita jud. Dâmbovița – Gratia – Poeni – Siliștea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolănești – Zâmbreasca – Dobrotești, km 44+240 – 104+890 (55,450km) și reabilitarea DJ 506 Cervenia-Vitănești-Băbăița-km 17+400-km 58+000. Ambele investiții au făcut obiectul investigațiilor Oficiului European de Luptă Antifraudă în cursul anului 2016. Lucrările au început în 2009 și s-au finalizat în 2016.

Un audit al Comisiei Europene a fost realizat la începutul anului 2011, cele două proiecte făcând obiectul unei verificări suplimentare. Pentru că o serie de nereguli s-au remarcat în cursul misiunii de audit, Comisia Europeană a recomandat Autorității de Management al Programului Operațional Regional să aplice o serie de corecții Consiliului Județean Teleorman, corecții ce au ajuns în final la 100%.

Contactat telefonic pentru a confirma controlul, președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, a refuzat să răspundă.
Articolul precedentFOTOREPORTAJ. Cum s-a transformat Casa de Cultură din Alexandria în bătaia de joc a autorităților…
Articolul următorDouă noi cazuri de îmbolnăviri cu virusul West Nile în județul Teleorman