Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în dosarul Belina nu surprinde nici pe departe adevărata dramă pe care oamenii lui Dragnea au cauzat-o în zonă. Oamenii care locuiesc la Seaca sunt, în mare măsură, pescari. Care realmente trăiau din pescuit. Așa că, pentru ei, insula pe care Teldrum și-a adjudecat-o a însemnat nu mai o pierdere a unui loc bun de pescuit, dar și pierderea unei surse de trai. Una foarte importantă. 

Un fost consilier județean, care a privit, în calitatea sa, evenimentele de la acea vreme își amintește lucruri foarte interesante: “Acolo erau grupuri de pescari industriali. Pescari înregistrați, aveau bărci, trăiau din asta. Gruparea asta de pescari era condusă de un pescar pe nume Târnăcop. Era o zonă bună acolo de pescuit, zona islazului unde se varsă Oltul și zona unde se varsă Vedea sunt zone foarte bune chiar. Teldrum a intrat la Seaca, acolo unde era hidrocentrala începută de Ceaușescu, și a început să exploateze zona. În sensul că fura balast. Pentru că ei l-au luat fără să plătească sau să  dea socoteală cuiva. Ușor, cu timpul, au vrut să pună stăpânire pe tot ce este acolo. Drept urmare, au aranjat lucrurile în așa manieră, încât pe vremea lui Ponta au scos acea zonă la închiriere prin Apele Române, proprietarii apelor. Totul a fost forțat, dar Apele Române aveau pe vremuri dreptul de a închiria apele. Acum nu știu câte drepturi mai aveau. Dar, la solicitarea lor, s-a făcut licitație și s-a întocmit un caiet de sarcini. Pescarii s-au unit și au licitat contra Teldrum. Au dus licitația undeva departe, pe la un milliard și ceva de lei, care ar fi fost valoarea chiriei anuale a insulei Belina. A câștigat, însă Teldrum, pentru că așa primiseră ordin.”

Însă, cu adevărat relevant e faptul că lucrurile au ieșit la suprafață dintr-un motiv pe care puțini l-ar bănui: lăcomia. Pentru că, aparent, la vremea aceea, Teldrum n-a vrut să plătească o chirie majorată. Fostul consilier județean din Teleorman își amintește bine acest aspect: „L-au păcălit pe Ponta să dea ordin și să transfere de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman această proprietate. În totală ilegalitate, lucru confirmat și de procurori. S-a schimbat cu acea ocazie valoarea chiriei, ajungând pe la 3.000 de lei. Diferența dintre cele două sume este prejudiciul adus statului român și Apelor Române, care trebuie să se constituie parte. Ei erau stăpâni acolo și făceau ce voiau. Numai că inițial plateau foarte mulți bani și asta nu le-a convenit. Dacă ar fi tăcut din gură și ar fi mers în continuare fără să facă valuri și să ceară transferarea la Consiliul Județean, ei și acum erau bine și nu știa nimeni povestea asta. “

Articolul precedentSala de culturism de la Alexandria trece în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului
Articolul următor„Luna colecţionarului” la Muzeul Judeţean Teleorman