Ședință de guvern la Palatul Victoria. Executivul discută joi rectificarea bugetară pe 2022 și mai multe scheme de ajutor de stat și ajutoare pentru producătorii agricoli.

Executivul aprobă în şedinţa de joi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022. Potrivit proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, este prevăzută o creștere a deficitului cu 2,649 de milarde de lei. Veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde de lei, cheltuielile cu 32,591 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei, se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Veniturile bugetului de stat pe anul 2022 se vor majora pe sold cu suma de 21,493 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului de stat pe anul 2022 vor creşte pe sold cu 26,447 miliarde de lei. Cele mai mari sume de la rectificare le vor primi Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor, iar cele mai mici Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Culturii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

LISTA proiectelor de acte normative ce vor fi aprobate de Guvern, publicată de SGG – AICI

Pe ordinea de zi se află majorarea cu 1 miliard de lei a bugetului pentru schema de ajutor de stat pentru investiţii importante din economie şi acordarea de ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de creşterea preţului la energie şi gaze naturale.

Guvernul propune și majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat, în proiectul de hotărâre de modificare a HG nr. 807/2014, având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie „de la 6.380 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.450 milioane euro, la 7.379,95 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.499,99 milioane euro”. De asemenea, și aprobarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal și se va stabili valoarea ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc. 

Bugetul MAI este suplimentat cu 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Un alt proiect de hotărâre important de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, 18 august, este cel privind privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, a unui teren în suprafaţă de 30,2676 ha, pentru realizarea lucrării miniere de interes naţional şi de utilitate publică „Lucrări pentru menţinerea şi dezvoltarea capacităţii la cariera Tismana I, judeţul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit”. În octombrie 2020, Guvernul a aprobat o hotărâre asemănătoare pentu cariera Tismana II din Gorj, cu o suprafață de 9,0775 hectare. Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă 5 cariere miniere până în 2026 și să renunțe la jumătate din grupurile energetice pe bază de cărbune. 

LISTA proiectelor de acte normative ce vor fi aprobate de Guvern, publicată de SGG – AICI

Articolul precedentBunicii României, FĂRĂ speranță, copleșiți de nevoi – Reportajul DURERII, într-o țară uitată de politicieni – EXCLUSIV
Articolul următorCreșterea cu 50% a finanțării pentru bursele studenților