Lovitură șoc în dosarul 10 august la fix doi ani de la violențele din Piața Victoriei. Procesul prin care se decide daca se reia ancheta pentru șefii jandarmeriei a fost pasat de la o instanță la alta chiar la cererea lor. Astfel Curtea de apel a decis ca dosarul 10 august să fie data aceasta judecat la tribunalul bucuresti. Asta după ce astăzi au fost Proteste și tensiuni în fața Ministerului de Interne și la instanță. Mai multe persoane s-au strâns pentru a le reaminti jandarmilor de violențele de acum doi ani. 

La doi ani de la violențele din 2018, 10 august a fost din nou o zi marcată de tensiuni. Protestatarii au mers și la Palatul Cotroceni și la Curtea de Apel București, unde se judecă redeschiderea anchetei pentru foștii șefi ai Jandarmeriei. 

Oamenii au adus un elefant roz, care amintește de atacurile politicienilor la adresa justiției și, mai ales, de ordonanța 13, care a aprins spiritele în 2018.

Teleormănenii cer şi ei aflarea adevărului. Veronica Mitran, candidatul PNL la Primăria Alexandriei, îi bate obrazul fostului ministru de Interne, Carmen Dan.

„Ne aflăm la 2 ani distanţă de la reprimarea în forță a unei manifestații pașnice în care femei, bărbați și copii au fost bătuți sau gazați. CAB trebuie să se pronunţe pentru redeschiderea dosarului. Dacă acest lucru se va întâmpla, şefii Jandarmeriei vor fi puși sub urmărire penală și vor trebui să dea socoteală. La acea dată, ministru de Interne era tot o teleormaneancă, care nu ne-a făcut cinste”, spune Veronica Mitran.

Vizați de cererea de reluare a anchetei, capii Jandarmeriei de la momentul violențelor au cerut mutarea procesului.

Înainte să ceară mutarea dosarului, avocații lui Ionuț Cătălin Șindile și Sebastian Cucoș, foști sefi ai Jandarmeriei Române, au adoptat o altă strategie în sala de judecată. Ei au cerut ca magistratul desemnat în acest caz să fie schimbat. Un alt judecător de la Curtea de Apel București s-a opus însă acestei solicitari.

Necesitatea reluării cercetărilor a fost subliniată și de senatorul PNL Eugen Pîrvulescu. 

„În Dosarul „10 august”, trebuie să iasă adevărul la iveală. Jandarmeria, de asemenea, condusă la acea vreme de niște personaje controversate, a făcut ca oamenii să iasă cumva șifonați, loviți, cu foarte multe probleme, chiar și de sănătate. După cum au fost tratați oamenii de către autoritățile din timpul acela, de PSD-ul care conducea, de Carmen Dan, cea care a fost ministru de Interne, s-ar fi așteptat la o soluție favorabilă”, spune Eugen Pîrvulescu.

Șefa DIICOT a cerut redeschiderea dosarului, după ce a ajuns la concluzia că la parchetul antimafia au fost audiați doar patru martori și nu au fost administrate suficiente probe. 

Articolul precedentProcedura de donare de plasmă, simplificată. Care sunt noile condiții
Articolul următorPompierii militari pot aplica amenzi de până la 2500 de lei pentru arderea resturilor vegetale, fără întrunirea condiţiilor legale