428 de milioane lei vin în Teleorman din Fondul Dezvoltare-Investiții. Aproximativ 85% din acești bani sunt direcționați către primăriile PSD din județ, care au tot primit bani de la stat pentru dezvoltare de când au guvernanți de aceeași culoare și, totuși, rezultate prea bune n-au bifat. 

În plus, Viorica Dăncilă, premierul României, a fost suprinsă zilele trecute promițând bani pentru primarii PSD, din grija de a rămâne în fruntea guvernului, banii statului devenind instrument de presiune și șantaj. Dar, dincolo de asta, felul în care s-au direcționat banii către primării, în funcție de culoarea politică a primarilor, pare a fi, dincolo de orice dubiu, discreționar. Practic, primăriilor liberale le revin puțin peste 63 de milioane, iar celor ale ALDE puțin peste 1 milion.

Președintele PLUS Teleorman, Aurel Fierăscu, a sesizat această discriminare pe criterii politice și a analizat pe contul său de socializare situația particulară a Primăriei Talpa, care a și adjudecat unul dintre cele mai bănoase proiecte din acești bani.

„Să luăm cazul comunei Talpa care și-a adjudecat cel mai bănos proiect din județ – 65,7 milioane lei pentru modernizarea drumurilor comunale. Nu contest necesitatea la ce noroaie am văzut prin localitate, dar…  Teoretic, primăria Talpa ar trebui să ramburseze echivalentul a 3,3 milioane de lei anual, pe parcursul a 20 de ani de acum încolo. Tot teoretic, nivelul ratei anuale nu poate depăși diferența din limita de îndatorare (30% din veniturile proprii ale UAT-ului) și serviciul anual al datoriei publice.

Cu venituri proprii de aproximativ 8,2 milioane lei, Primăria Talpa își poate permite o limită de îndatorare puțin sub 2,5 milioane lei, cu condiția ca primarul Rababoc să nu aibă apetit și pentru alte împrumuturi. Astfel, Talpa nu va fi capabilă din primul an să acopere tranșa din “investiție” și, probabil, același lucru se va întâmpla și în următorele perioade.”, a scris Aurel Fierăscu pe Facebook.

 

Articolul precedentProgramul “Tomata” se bucură de un real succes în județul Teleorman
Articolul următorCinci unități de învățământ, sancționate pentru că nu respectă modul de distribuire a merelor către elevi