Zile de foc pentru teleormăneni. Meteorologii anunță 3 zile de caniculă, în care indicele de confort termic va trece frecvent de pragul critic.

Valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni (12 august) și marți (13 august) în toate zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate până spre 37…38 de grade, duminică (11 august) în sud-vestul țării, iar luni (12 august) și marți (13 august) în vest, nord-vest și local în sud. Pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale (temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade)”, spun meteorologii.

Căldurile insuportabile ne pot crea grave probleme de sănătate, dacă nu ţinem cont de câteva sfaturi. Cea mai des întâlnită stare cauzată de caniculă este hipertermia.

Creşterea temperaturii corpului la 39 sau chiar 40 de grade Celsius este însoţită, uneori, de pierderea cunoştinţei, vărsături, delir şi convulsii. Pacientul nu mai poate respira, iar pupilele sunt dilatate.

Pentru a evita astfel de situaţii care ne pun viaţa în pericol, este bine să evităm expunerea la soare, în intervalul 11.00-18.00, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. În vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, medicii avertizează cetăţenii, în cazul în care ies pe stradă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi să se hidrateze consumând cel puţin 2 litri de apă.

Articolul precedentAccident rutier! Un autoturism s-a lovit de un copac! Șoferul a decedat
Articolul următorCorina Chiriac, Gabriel Dorobanțu și Monica Anghel vor cânta la Zilele Alexandriei