După succesul primelor patru brunch-uri de la sud de Carpați, comuna Talpa, din județul Teleorman va găzdui al treilea eveniment din seria Muntenia Brunch, sâmbătă, 4 august, în cadrul proiectului “Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia”. 

Gazdele se pregătesc să servească 10 tipuri de aperitive, două feluri calde şi cel puţin 5 tipuri de desert. Participanţii se vor înfrupta din unt bătut la putinei, pâine caldă la țăst, ciorbă de bureți din organe de oaie, mâncare de ștevie cu orez și ou, desert, pâsat, plăcintă cu mere, colarezi cu lapte, dovleac copt.

“Acest proiect ne-a inspirat să gândim evenimente gastronomice pentru toate anotimpurile. Vrem să sprijinim Asociaţia CERC Talpa să organizeze încă un eveniment la toamnă, când avem must, la iarnă facem o pomana porcului, la primăvară de Paşte, pregătim bucate din miel şi la vară facem un nou brunch ca cel de acum. Toate în diferite locaţii ale comunei Talpa”, a declarat Benone Rababoc, primarul comunei.

Aproximativ 40 de persoane sunt așteptate în Ograda lui Moromete, locul în care au fost înregistrate ambele părți ale filmului “Moromeții”. Porțile se vor deschide de la ora 10:00, urmând ca barul să se deschidă în jurul orei 10:30, iar bunătățile să fie servite de la ora 11:00. Durata evenimentului, care va include și muzică, demonstraţii de gătit folosind ţăstul şi un tur cultural, va fi de 5 ore.

Proiectul “Gust și gustări” își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. “În perioada dintre 1 iulie – 15 noiembrie vom organiza 8 evenimente în 5 județe din Sudul țării, implicând actorii locali pentru a identifica și promova cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice din zonă”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentanta My Secret România. “Este un proiect prin care ne propunem să aducem 500 de călători români și străini să descopere locuri mai puțin cunoscute, care încă trăiesc după ritualuri vechi, să experimenteze gusturile autentice și, astfel, să încurajeze consumul de produse locale”, a adăugat Gabriela Solomon.

La fiecare eveniment se urmărește crearea unui context senzorial și stabilirea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Pentru aceasta, contează foarte mult alegerea locului (imagini, mirosuri, sunete), precum și activitățile culturale de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumeții, plimbări.

Proiectul își propune să promoveze micii producători și, odată cu ei, să sprijine păstrarea peisajului cultural al zonelor incluse. Peisajul cultural (ex: existența căpițelor de fân, a ghindarilor de stejar, a livezilor tradiționale, a pășunilor și fânețelor cu iarbă bogată, etc.) este îngrijit de micii producători prin agricultura la scară redusă.

Proiectul “Gust și gustări” este derulat de Asociația My Transylvania, inițiatoarea brunch-urilor gastronomice și culturale din Transilvania  în parteneriat cu My Secret Romania şi gazdele din fiecare localitate.

Evenimentul din comuna Talpa, din Teleorman, are loc cu sprijinul gazdelor de la CERC Talpa (Asociația Centrul de Resurse al Comunității Talpa). Înființată în octombrie 2014, Asociația sprijină activitatea unui atelier de tâmplărie în cadrul căruia lucrează membri din comunitate. Produsele lucrate la atelier sunt realizate din materiale de calitate superioară și fac parte dintr-o gamă diversificată. Cerc Talpa îi încurajează pe membrii comunității să participe și la cursurile de calificare în meseria de dulgher și brutar/patiser.

Articolul precedentUn tir a fost lovit de tren în localitatea Nanov
Articolul următorLa Videle se fură… beton