photo-by-vlad-cioplea

Pelicula Moromeții 2, turnată chiar în Teleorman, ar fi trebuit să fie o bucurie la Marin Preda acasă. Din simple considerente de patriotism local. N-a fost să fie, pentru că Alexandria nu are un cinematograf de mare capacitate. 

După doar câteva minute de difuzare, zeci de spectatori au început să plece, acuzând sonorizarea extrem de proastă și acustica inadecvată a sălii. Oamenii plătiseră bilete și așteptau cu emoție să vadă filmul cel mai important din ultima vreme pentru spiritualitatea teleormăneană. Din păcate, Sala Polivalentă nu a fost o alegere bună pentru desfășurarea proiecției. Dar nici alternativă nu exista. Așa că organizatorii și-au asumat, în mod elegant, întreaga vină, ba chiar au și promis returnarea banilor de bilete pentru cei nemulțumiți.

Rețeaua de socializare Facebook a devenit gazda nemulțumirii generale.
Carmen Petrescu, de pildă, a consemnat pe Facebook, felul în care a trăit ea experiența: „În seara aceasta am sperat să asist la un eveniment cultural deosebit, aspect rarisim pentru urbea noastră, respectiv lansarea filmului Moromeții 2 în Sala Polivalentă din Alexandria. Evenimentul a fost “deosebit“, dar nu din punct de vedere cultural, ci tehnic. Bref, sonorizarea sub orice critică și zgomotul de fond “asigurat” de instalația de ventilare/climatizare a făcut rostirile actorilor absolut neinteligibile, aspect ce m-a făcut ca după 10 minute pline de nervi să părăsesc sala, împreună cu alte zeci (poate până la urmă sute) de spectatori. Absolut condamnabil gestul organizatorilor de a nu efectua niște minimale probe de sunet/acustică în sala respectivă, pentru a vedea dacă se pretează unui astfel de eveniment. Păcat de timpul irosit și de speranțele înșelate! Cu siguranță voi merge să îl văd în București la un cinema sau într-un Mall, pentru că în Alexandria nu avem cinematograf (încă).
Și nu este singura opinie în acest sens. Și Florentin Mocanu și-a exprimat punctul de vedere foarte tranșant: „Alexandria, 07.11.2018, un eveniment indit, proiecția peliculei Moromeții 2. Sala Polivalentă. Plină la refuz. Momentul începerii se amână cu 15 minute pentru a putea intra în sală toți cei ce aveau bilete și datorită afluenței nu reușiseră. Incepe! Nu, trebuie ca domnul viceprimar să ne adreseze câteva cuvinte. Pănă la urmă începe. Dar… ce e asta? Sonorizarea sub orice critică. Oamenii încep să protesteze. După 7-8 minute de chin încep să plece. Am plecat și noi.”
La scurt timp după afirmarea acestor nemulțumiri, Primăria Alexandria a venit cu lămuriri pe Facebook, plasând întreaga vină pe umerii organizatorilor, fără a spune un singur cuvințel de regret pentru faptul că ditamai reședința de județ nu are în anul de grație 2018 o sală de spectacole.
Și, deși și-au asumat vina pentru întreaga poveste, cei de la Transilvania International Film Festival cred că e inadmisibil ca un oraș să nu aibă o singură sală de mare capacitate care să se preteze desfășurării unor evenimente culturale: Ne-am asumat din start că vor fi situații în care vom face aceste proiecții speciale în spații alternative, care nu au construcția, designul și dotările necesare pentru a replica optim condițiile de spectacol cinematografic, dar realitatea este că nu aveam alte opțiuni. Ceea ce s-a întâmplat aseară în Alexandria stă, încă o dată, ca dovadă a necesității unei săli în care să se poată desfășura un spectacol cinematografic în condiții (măcar) decente. Este inadmisibil ca într-un oraș ca acesta, în care există mulți oameni interesați de film, de teatru, în care se desfășoară multe alte acte culturale minunate (și ele tot în spații alternative sau improvizate) să nu existe un spațiu care să faciliteze întâlnirea publicului cu aceste manifestări culturale. Vă asigurăm că noi ne-am învățat lecția, vom organiza proiecții mai multe în spații mai mici, astfel încât să evităm problemele de sonorizare și totuși să ajungem la public. Vom restitui integral celor care solicită banii pe bilete – dacă au fost cumpărate de la casierie, tot de acolo le puteți returna și veți primi banii înapoi; în cazul celor achiziționate online, în urma solicitării vor fi returnați direct în contul din care a fost făcută plata. 
Articolul precedentALDE Teleorman a început campania electorală. Ce fac autoritățile?!
Articolul următorTeldrum mai bifează 7 milioane de lei la Zimnicea