Analiză completă a măsurile economice luate de Guvern de la 1 august, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu. Viorel Cataramă, invitat la Realitatea PLUS, susține că sunt foarte bune modificările Codului fiscal operate de guvernul de coaliție.

Măsura cu „contractele part-time e o decizie foarte corectă. Suntem în situația în care o persoană fizică e angajată la mai multe societăți pentru că munca prestată nu poate dura mai mult de 8 ore. S-a dat exemplul femeii de serviciu. Cine o oprește pe acea doamnă să-și facă un PFA sau să-și facă o microîntreprindere”, a explicat Viorel Cataramă, joi seară, la Culisele statului paralel.

„Cred că glumiti. Stiti ce impozite vor fi de la 1 ianuarie 2023 pentru microîntreprinderi? Oamenii vor rămâne angajati acolo, au dispărut contractele de 2 ore, vor fi plătiți la negru”, a spus Anca Alexandrescu.

„Nu glumesc deloc. Cu mult mai puțin de 42%. Vă contrazic. În momentul in care ești o firma serioasă, nu îți permiți să plătești la negru. (…) Nu opreste pe nimeni, e o lege care stimulează initiativa privată, faci o microîntreprindere, un PFA, iti dai un salariu cu taxele normale. Asta e realitatea. Vă dau un exemplu, merg in piață agroalimentară. Din ce in ce mai mulți vânzători imi intind POS sa platesc cu cardul. Daca noi ne gândim ca e complicat sa facem PFA sau microintreprindere. In comuna Otopeni, piata din Baneasa (face piața – n.r.)

„La Băneasa sunt doi”, a completat omul de afaceri George Pădure. 

„Eu nu o văd pe tanti Lenuța să-și facă PFA, are patru clase. Dar tanti Lenuța cum face PFA, sa plateasca impozitul la PFA, are patru clase”, a mai spus George Pădure.

„Sunt peste tot. Tanti Lenuța mi-a intins POS. Nu-ți trebuie mai mult de patru clase ca sa intinzi POS”, l-a contrazis Viorel Cataramă.

„Tanti Lenuța o să trebuiască să-și angajeze o contabilă”, a afirmat Anca Alexandrescu, iar Viorel Cataramă a confirmat: „Păi va plăti o contabilă”.

„Desi au disparut aceste contracte, o sa vedeti că apar societati la Registrul Comertului”, a mai explicat Viorel Cataramă.

„Nu asta e masura care va aduce banii necesari la buget. (…) Unde sunt banii lui Ciucă și Ciolacu, miliarde, 5 miliarde. Sa luam asemenea masuri minuscule unde nu era cazul. In loc sa le ducem directionat”, a observat G. Pădure.

„Am spus de mai multe ori că aceste contracte funcționează în zona gri sau neagră. Pri naceste masuri, acestor oamen ipoate să le meargă mai bine”, a susținut V. Cataramă.

„În Constituția României, la art. 56, spune că sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale. Evident că daca muncesti 2-4 ore și esti taxat ca cel care munceste 8 ore nu discutam despre justețe. Socialiștii iubesc atât de mult săracii încât ar face orice ca sa-i inmultească.  În momentul de față, ce facem e sa aruncam niste zeci de mii, din acele 107 de mii de contracte s-au transformat in 8 ore. Deci avem 50-60 de mii de contracte care au disparut. Deci luam niste oameni și ii aruncam în afara a orice. Oamenii aia nu vor mai avea asigurare medicală , pana acum cei care munceau 2-4 ore, in momentul in care pateau ceva, se duceau la spital, scoteau cardul…. (…)

E o gandire totalitara a unui stat care considera ca absolut toti cetatenii sunt niste infractori. Sunt situatii in care unii cu contract de 2 ore și sunt platiti la 8 ore. Avem vreo 7 institutii care trebuie sa controleze fiecare firma.

Avem francize, e celebra firma cu burgeri, unde se lucreaza 2-4 ore. Cum angajez eu contabila la firma mea, o ora-doua pe luna, nu am sute-mii de angajati. (…)

Niciodata un stat nu are dreptul sa-i spuna unui cetatean forma sub care el vrea sa munceasca atat timp cat e legal”, a argumentat analistul George Rîpa.

„Daca e o persoana care nu-si gaseste decat 2 ore lucrand la mai multe firme isi face PFA plăteste impozite  mult mai mici”, a mai explicat V. Cataramă.

„Cineva care are venituri de 2500 pe luna… lui  nu-i pasa sa plateasca contabil, platesti singur din salariu contributii s.a.m.d. (…) Sunt femei care cresc copii si lucreaza 4 ore”, a mai spus George Rîpă.

„Sunt oameni care au copii cu probleme in intretinere si care lucrează part-time. Nu plătește statul, cât? 800-900 de lei? Cum să-ti organizezi… (…) Dacă ți s-a întâmplat o nenoricire in viață, trebuie sa te pedepsească și statul”, a comentat Anca Alexandrescu.

„Este o măsură care sa combata munca la gri”, a concluzionat Viorel Cataramă, la Culisele statului paralel.

Articolul precedentViorel Cataramă: „Plafonarea – teorie COMUNISTĂ. Vor stabili prețul la pâine, la roșii, la tot. Nu voi fi de acord cu măsuri comuniste!”
Articolul următorFonduri din PNRR pentru reabilitarea şi dotarea cabinetelor medicilor de familie