Noi localități din Teleorman se confruntă zilele acestea cu aplicarea măsurii de ucidere preventivă a porcilor din gospodăriile oamenilor, după confirmarea unor noi focare de pestă porcină africană. 

Totul a început în urmă cu două săptămâni, când autoritățile au dat startul unui adevărat masacru în comuna Pietroșani, localitate învecinată cu unul dintre fondurile de vânătoare din județ unde evoluează pesta. Pentru limitarea efectelor bolii, DSV Teleorman a considerat că o măsură bună ar fi uciderea preventivă a tuturor porcilor din localitate. Ulterior, măsura s-a extins și în alte localități.

Următorul loc din județ în care s-a considerat utilă aplicarea acestei măsuri drastice este localitatea Vânători, de asemenea învecinată cu un fond de vânătoare, iar lucrurile s-au complicat, ajungându-se ca astăzi să vorbim despre exterminarea suinelor în comune precum Năsturelu, Suhaia și Bujoru.

Începând de astăzi, instituţiile abilitate au decis ca toţi porcii din gospodăriile oamenilor din Fântânele să fie omorâţi, urmând și alte comune, precum Seaca, Piatra, Viișoara sau chiar Zimnicea. Autoritățile nu exclud ca în continuare să se meargă pe rețeta uciderii preventive în mai multe localități, în ciuda nemulțumirii oamenilor, care consideră că vina pentru situația creată aparține chiar celor care ar fi trebuit să o gestioneze în așa fel, încât să nu se ajungă la asta.

Între timp, președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, a făcut anunțul că bugetul județului va plăti despăgubirile aferente acestei măsuri: „Prin hotărârea adoptată s-a alocat suma de 105.000 lei, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Teleorman, în vederea acordării unor ajutoare pentru combaterea pestei porcine africane în localitatile: Lisa, Bujoru, Nasturelu, Smardioasa si Seaca.

Articolul precedentNouă absolvenţi de liceu din judeţul Teleorman au obţinut media 10 la bacalaureat
Articolul următorPesta porcină e combătută în Teleorman prin metoda „modernă” a covorului întins pe șosea