Unul dintre elementele care conferă unicitate județului Teleorman este absența librăriilor. Acum, această pată de obrazul județului a fost transformată într-un proiect de lege de un deputat liberal.

Totul a început cu disputa dintre Carmen Daniela Dan, pe vremea aceea prefect de Teleorman, și polițistul Marian Godină, care observase că județul Teleorman nu are nici măcar o librărie în adevăratul sens al cuvântului. Conflictul de atunci a pus județul Teleorman pe harta țării, într-un sens evident negativ.

Acum, deputatul Ovidiu Raețchi  își dorește elaborarea unei legi de natură să stimuleze consumul de cultură scrisă în provincie. Și astfel, statul să asigure un ajutor celor care își doresc să deschidă librării. Proiectul de lege poartă numele simbolic de: “Legea Librăriei din Teleorman”.

În acest moment, la o populație de circa 19 milioane de locuitori, România are doar 300 de librării, iar consecințele sunt evidente: o rată a analfabetismului funcțional de 42% în rândul copiilor de 15 ani, cu o medie europeană de 17%.

Pornind de la aceste date, s-a născut un proiect de lege numit simbolic, Legea Librăriei din Teleorman, care urmărește încurajarea apariției librăriilor în provincie prin încurajarea inițiativelor antreprenoriale locale, dar și prin atragerea marilor lanțuri de librării, care au capacitatea de a asigura evenimente culturale de ținută și prezența unor scriitori importanți.

Proiectul de lege presupune înființarea Fondului pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie, care va avea o valoare anuală de 600.000 de euro, urmând să se desfășoare pe o perioadă de 3 ani. Cei care doresc să înființeze o librărie vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de 30.000 de euro, urmând să asigure, din fonduri proprii, o finanțare de minim 10.000 de euro.

Articolul precedentSpectacolul copacilor ciopârțiți din Pădurea Vedea
Articolul următorPrimăria Alexandria cumpără cotlet de porc în SEAP