Falimentul librăriilor în Teleorman a fost pus, desigur, pe seama sărăciei oamenilor, care nu-şi permiteau să achiziţioneze cărţi sau preferau să-şi investească veniturile în satisfacerea nevoilor zilnice. Dar fie că vrem sau nu s-o recunoaştem, nu sărăcia ne-a împins în braţele acestei stări anormale de fapt, ci lipsa noastră de interes pentru cultură şi pentru informaţia de bună calitate.

Acum, în județul fără librării, setea de cultură mai poate fi ameliorată la Biblioteca Judeţeană “Marin Preda”, care adăposteşte un fond de carte impresionant. Însă, în mod paradoxal, majoritatea alexăndrenilor care îi trec pragul o fac tot de dragul accesului la internet, Biblionet-ul fiind extrem de atractiv pentru cei care preferă să nu  dea bani pentru accesul la informaţia virtuală. Numai câteva zeci dintre cei care ajung zilnic la bibliotecă mai apelează la informaţia pe suport de hârtie, numărul lor scăzând în mod dramatic, de la un an la altul, fără ca nimeni să poată impiedica declinul cărţilor într-o lume în care internetul face regulile.

Potrivit puținilor bibliotecari rămași, „faţă de acum 10 ani, numărul de utilizatori de carte a scăzut destul de mult, pentru că atunci numai la sala de lectură veneau peste 100 de cititori pe zi, dar dacă mă raportez şi la celelalte secţii, şi la împrumutul de carte cred că aş putea dubla această cifră. A fost mai rău de atât. În 2010 aveam în jur de 40 de utilizatori pe zi. În acest moment avem pe secţia de carte pentru adulţi cam 20 de utilizatori, pe secţia de carte pentru copii avem vreo 15 utilizatori pe zi, iar la sală vin cam 20 pe zi. 60% dintre utilizatori sunt bărbaţi.”

Articolul precedentAntonia, Marcel Pavel, Lora și Feli Donose vor cânta de Zilele Alexandriei
Articolul următor35 contravenții în valoare de 18.890 lei, în traficul rutier teleormănean