Propunere de introducere a trenurilor de mers cadenţat în jurul oraşelor mari din România. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) intenţionează să organizeze o procedură de achiziţie publică a serviciului care are drept obiect „Îmbunătăţirea mersului de tren prin introducerea trenurilor de mers cadenţat în jurul oraşelor mari din România”.

ARF a publicat pe SEAP un anunţ de consultare a pieţei, care are ca obiect obţinerea unei valori estimative pentru achiziţia serviciului.

Este vizată introducerea trenurilor de mers cadenţat în jurul oraşelor mari din România (21 oraşe, poli de dezvoltare şi poli de creştere): Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare şi Râmnicu Vâlcea.

Este vizată și asigurarea legăturilor feroviare între oraşele mari şi reşedinţele de judeţ apropiate (12 conexiuni), astfel: Călăraşi – Slobozia; Ploieşti – Bucureşti – Giurgiu; Timişoara – Arad; Deva – Alba Iulia – Sibiu; Satu Mare – Baia Mare; Botoşani – Suceava; Cluj Napoca – Târgu Mureş; Brăila – Galaţi; Iaşi – Vaslui; Craiova – Slatina; Bacău – Piatra Neamţ şi Braşov – Sf. Gheorghe.

Implementarea proiectului se prevede a fi realizată în aproximativ 12 luni, prin bugetul de stat şi Programul Operaţional Transporturi.

Data limită pentru transmiterea de propuneri ale operatorilor economici interesaţi în cadrul procesului de consultare este 27.04.2022, iar termenul limită până la care se desfăşoară procesul de consultare este 04.05.2022.

Mersul cadenţat reprezintă un sistem în care trenurile circulă la intervale orare egale, oferind pasagerilor mobilitate şi un program previzibil al orelor de plecare și sosire. Sistemul de mers de tren cadenţat prezintă și numeroase avantaje şi pe partea de exploatare: un rulaj mai mare al garniturilor de trenuri, realizarea unui număr mai mare de tren-km. cu un număr redus de garnituri sau o mai mare disciplină în activitatea personalului, se arată în propunerile referitoare la acest proces.

Conceptul ”trenurilor cu mers cadențat” a fost dezvoltat în urmă cu 50 de ani în Europa de Vest. ”Mersul de tren cadenţat se referă la un sistem în care trenurile circulă la intervale identice (perioade egale), uşor de ţinut minte”, este definiția dată de Iosif Szenteş și Viorel Lucaci, ingineri CFR, într-o lucrare publicată în 2011 despre cum un astfel de sistem ar îmbunătăți mobilitatea în România.

Practic, trenul are ore de plecare și de sosire la aceleași minute ale fiecărei ore, din două în două ore sau din jumătate în jumătate de oră.

Pentru a pregăti introducerea trenurilor cu mers cadențat este nevoie de consultarea pieței. În toate orașele vizate urmează să fie întocmite chestionare de trafic feroviar, rutier și aerian și să fie întocmit un model local de transport care să redea, printre altele, cererea de mobilitate și estimările de cost pentru un sistem de transport cu frecvență ridicată.

Studiile pentru care se cere estimarea de cost vor include și analiza infrastructurii existente și cercetarea scopurilor de deplasare la nivel local.

 

 

Articolul precedentAnamaria Prodan-Reghe, divorțul anului: ce s-a întâmplat, de fapt, la tribunal. Motivul tulburător pentru care copiii au plâns când s-au revăzut
Articolul următorUniunea Militarilor și Politiștilor „Mihai Viteazul” salută mesajul lui Marcel Ciolacu de susținere a poporului ucrainean