Zimnicea, cel mai sudic oraș al României, a ajuns în ultimii ani o veritabilă ruină. Resturi ale unui trecut normal se mai pot întrezări astăzi printre zidurile degradate ale vechilor locuri de interes public din zonă, însă localitatea arată de parcă ar fi trecut printr-un război devastator.
Pe străzi nu mai sunt nici oameni, nici mașini. Numai urmele vechilor magazine, localuri și blocuri amintesc trecătorului obiectiv că pe vremuri, Zimnicea a fost un loc în care se putea trăi decent. Cutremurul din 1977, folosit drept pretext de autoritățile de la acea vreme pentru demolarea mai multor clădiri, pentru a reclădi orașul din temelii, a fost totuși un moment de cotitură.
Multe clădiri începute atunci au rămas neterminate, iar astăzi multe zone din Zimnicea sunt încă nelocuite. În plus, închiderea unor afaceri pe fondul problemelor penale avute de afaceristul Ioan Niculae, a determinat creșterea gradului de sărăcire a zonei, declarată zonă defavorizată tocmai pentru ca aceste afaceri să fie profitabile pentru o mână de oameni.
Acum, tot o mână de oameni a rămas la Zimnicea. Cei mai mulți dintre ei lucrează în administrația publică și încasează salarii de multinațională, iar restul își trăiesc sărăcia de pe o zi pe alta, privind cu aceeași naivitate promisiunile electorale ale unor politicieni care se pictează pe biserici…