Municipalitatea din Alexandria vrea să izoleze romii în contaienere de la Guvernul Dăncilă, lângă cimitir. Povestea e complicată, dar spumoasă: în imediata apropiere a Poliției Municipiului Alexandria se ridică unul dintre cele mai rău famate cartiere ale reședinței de județ. Este vorba despre cartierul B-uri, unde locuiesc, în genere, cazurile sociale și o parte a romilor săraci din zonă. Recent, o parte dintre blocuri au fost incluse în categoria clădirilor de mare risc seismic, așa că municipalitatea intenționează să le demoleze și să îi mute pe actualii locatari acolo în zona cimitirului de la ieșirea din oraș. Reacția oamenilor care locuiesc în cartierul respectiv nu a fost deloc una compatibilă cu planurile primăriei. Iar argumentul lor principal este acela că mutarea lor la marginea orașului ar constitui o formă a urii de rasă și o încercare de a-i izola pe romii de acolo în afara comunității.

Cartierul B-urilor din Alexandria

După cum s-a anunțat pe 21 iunie, Guverul Dăncilă a alocat orașului Alexandria din Fondul de Rezervă aproape 4 milioane de lei pentru realizarea obiectivului de investiţii „Amenajare spaţii sociale temporare pentru situaţii de urgenţă sub forma unor module-containere“. Potrivit reprezentantului romilor din Primăria Alexandria, Alexandra Virgiliu, cele 60 de containere sunt alocate romilor care locuiesc în cartierul B-urilor, repartizate astfel: 30 pentru familiști, 30 pentru nefamiliști. Acesta ne-a declarat că mutarea actualilor locatari de acolo nu va fi o mare problemă pentru ei, având în vedere că acele clădiri au risc seismic și că în acele condiții, oamenii nu pot supraviețui.Nu același lucru spun locatarii B-urilor, care văd în mutarea lor la marginea orașului o formă evidentă a urii de rasă. Margareta are trei copii, pe care îi duce la școalăș și, în ciuda sărăciei, își dorește ca aceștia să fie scolarizați, așa că mutarea la marginea orașului ar constitui o reală problemă: „În primul rând, eu am investit în acest apartament. Nu muncesc, dar soțul meu lucrează pe taxi și am băgat bani în apartament. Am trei copii de dus la școală. Dacă ne mută de aici, eu nu stiu cum îi mai duc. Și de ce să ne mute la marginea orașului. Nu fac ură de rasă dacă ne izolează acolo? Ei zic că e clădirea… că e risc seismic, dar am aflat că un om de afaceri a cumpărat locul și vrea să își extindă afacerea aici. Dar va ieși scandal…”

Cartierul B-urilor din Alexandria

Un bătrân care locuiește acolo de câțiva ani spune că mutarea l-ar ucide. Domnul Ion și-a văzut soția și fetele murind. Așa că spune că nu va face față altei schimbări: „Trăiesc cu 140 de lei pe lună. Sunt singur acum. Soția a murit de ziua mea. Fetele mi-au murit și ele. Dar m-am învățat să stau aici. Acum, eu nu vreau să mă mute la marginea orașului. Cum ajung în oraș să îmi iau pastilele? Nu, nu pot fi de acord cu așa ceva! „

Articolul precedentTeleorman – S-a surpat drumul județean DJ 546
Articolul următorSistemul Big-Brother se eficientizează la Alexandria: camere de supraveghere în tot orașul!